So plastične posodice za shranjevanje res najboljša izbira?

shranjevanje hrane

V letu 2019 smo kar tretjino vse hrane, ki smo jo pridelali, zavrgli v smeti. Nekateri se tako za shranjevanje hrane poslužujejo različnih posodic, od lesenih, jeklenih, steklenih do plastičnih. Slednje so zaradi odpornosti in cene ponavadi najbolj optimalna rešitev, ki jo uporablja največje število ljudi. Prav zato smo preverili, če so plastične posodice za shranjevanje res najbolj varna izbira.

Raziskovalci pravijo, da je težko enoznačno odgovoriti, katere plastične posode so varne. Razlog je, da nimajo popolnega pregleda nad tem, katere kemikalije sestavljajo vsakdanje plastične materiale.

Izjemno pomembno so oznake

Označevanje plastike s trikotnikom, v katerem je številka, so razvili v ameriškem Združenju plastične industrije (American Society of Plastics Industry) v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Oznake nam povedo iz katere vrste plastike je izdelek narejen. Večina posodic za hrano je narejena iz polietilena z nizko gostoto (4) ali polipropilena (5). Ameriška pediatrična akademija priporoča, da se izogibate plastičnim posodam s kodami 3, 6 in 7. Plastika s številko namreč 3 vsebuje vinil ali polivinilklorid (PVC), 6 vsebuje polistiren in 7 lahko vsebuje različne plastike, kot je bisfenol A (BPA).

Bolj pomembno kot ta oznaka pa je oznaka, ki pove več o izločanju kemikalij v živila – ponavadi je to kozarec in vilice. Najdemo lahko tudi napis »namenjeno za stik z živili« ali sliko, iz katere je razvidno, da je izdelek namenjen za stik z živili. Vse to so kazalci, da naj bi bilo shranjevanje namenjeno živilom. Znak potrjuje, da je material izdelan z upoštevanjem pravil, ki veljajo za področje materialov namenjenih za stik z živili. Če tega ni, v posodi ne shranjujte živil.

Živil ne pogrevajte v plastičnih posodah

Pogrevanje v plastični posodi, tudi če je označena za mikrovalovno pečico, naj ne bi bilo povsem varno, saj plastika ob segrevanju sprosti določeno vrsto kemikalij, ki se lahko nadalje izločijo v hrano, ki jo uživamo. Vsekakor je bolj priporočljivo, da hrano pogrevate vsaj na keramičnih krožnikih. Enako velja, če so posodice izpostavljene visoki temperaturi v pomivalnem stroju.

Iz okoljevarstvenega vidika je bolje poseči po steklenih posodah

Ker se že dobro zavedamo pomena odvečne plastike, je vsekakor bolj priporočljivo, da za shranjevanje hrane potemtakem posežemo po steklu, jeklu ali lesu, ki je naraven material. Če ne, pa moramo vsaj poskrbeti za to, da plastične posodice pravilno odvržemo.

Če povzamemo, pametno izbirajte plastične posode za hrano in njihovo uporabo omejite na shranjevanje hladne hrane. Idealne so lahko tudi za prevoz hrane. Namesto njih razmislite o steklenih posodah ali posodah iz nerjavečega jekla za hladno ali vročo hrano. Ker jih je mogoče očistiti in ponovno uporabiti, so idealni tudi za shranjevanje hrane doma.

Maja Markovič

Novinarka

PREKOhttps://www.theguardian.com/us-news/2020/feb/18/are-plastic-containers-safe-to-use-food-experts
Prejšnji članekSkoraj nič-energijska hiša, ki navdušuje
Naslednji članekMegamesto, kjer bo promet le podzemni
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.