Skoraj nič-energijska hiša, ki navdušuje

Hoefling House by Rodwin Architecture and Skycastle Construction

Arhitekturni biro Rodwin Architecture je oblikoval skoraj nič-energijsko hišo, za katero so se ameriški mediji razpisali, da bi lahko služila za zgled. Izpolnjuje vse najsodobnejše standarde trajnostne gradnje, in to ne na račun dizajna.

Zeleno hišo odlikujejo moderne čiste linije, prostorska razporeditev je sodobna in funkcionalna. Omenjeni biro jo je postavil v sodelovanju z gradbenim podjetjem Skycastle Construction in kot kaže, jim je projekt odlično uspel. Objekt je pridobil LEED Platinum Certifikat  in oceno HERS (Home Energy Rating System) 14 na lestvici od 0 do 150, kar pomeni, da za oskrbo ne potrebuje skoraj nič energije.

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) je sicee mednarodno priznan sistem certificiranja za trajnost in kakovost zgradb. Certifikat zagotavlja neodvisno potrditev, da je bila stavba zasnovana in zgrajena tako, da izboljšuje učinkovitost na vseh relevantnih področjih, in je svetovno znan simbol uspeha in napredka na področju trajnosti.

V primeru Hoefling House gre za pasivno gradnjo, opremljeno s solarnimi celicami (10kWh), toplotno črpalko, talnim ogrevanjem, učinkovito izolacijo, energetsko varčno zasteklitvijo, LED svetili in sistemom za rekuperacijo.

Hoefling House by Rodwin Architecture and Skycastle Construction

Veliko svetlobe

Kot pojasnjujejo pri Rodwin Architecture, so stavbo osnovali v skladu s svojo prakso – od znotraj navzven. Ideja je bila v notranjost vnesti čim več elementov okolice – od naravnih materialov do čim večje količine svetlobe. Objekt so orientirali tako, da v skladu z načeli pasivne gradnje sprejema čim več svetlobe.

Večje zastekljene površine so obrnjene proti jugu. Sonce stavbo ogreva, ko je to zaželeno (predvsem pozimi), poleti pa vstop sonca in s tem pregrevanje preprečujejo z učinkovitim sistemom senčenja. Izjemno zanimiv je nadstrešek nad stransko teraso z veliko stekleno površino, ki omogoča dostop še večje količine svetlobe na teraso, v notranjost stavbe in na vrt.

Gradnja je razgibana in v vseh pogledih moderna. Navzven deluje sicer še bolj glamurozna in velika, kot je – nudi namreč udobnih in praktičnih 290 kvadratnih metrov bivalne površine.

Hoefling House by Rodwin Architecture and Skycastle ConstructionNotranjost povezana z zunanjostjo

Prevladujejo naravni materiali – les, kamen in steklo v kombinaciji z betonom, s čimer se objekt elegantno staplja z okolico. Notranjost in zunanjost sta lepo povezana z velikimi steklenimi površinami in vrati. Na vrtu je vse potrebno za udobno življenje: manjša letna kuhinja z vgrajenim žarom, mizo, visoko gredjo in urejeno potko.

Pri notranji ureditvi so sledili sodobnim smernicam: moderne linije in naravni, tradicionalni materiali. Po tleh je položena skrbno izbrana keramika. Vzdušje je toplo, domačno, s pridihom starinskega. Prav zato je objekt primeren tako za tiste, ki si želijo moderne notranjosti, kot tiste, ki prisegajo na dobro staro tradicionalnost.

Minimalistično, a dovolj za vsakogar

Kuhinja je minimalistična, brez ‘walk-in’ shrambe ali dodatnega prostora za shranjevanje, a je prostora vseeno dovolj. Celotna oprema je višjega kakovostnega razreda, vključuje pa med drugim tudi hladilnik posebej za pijačo, vinsko vitrino ter urbanim vrtičkom za zelišča. Vse zgoraj omenjeno se nahaja v okviru kuhinjskega otoka, ki služi tudi kot mizica za zajtrk ali prijeten šank za popoldanski čaj ali kavo. Omarice iz orehovega lesa in granitni pult dajeta kuhinji sodoben in eleganten videz obenem.

V dnevnem prostoru je med drugim plinski kamin, velika steklena drsna vrata pa dajejo prostoru odprtost in ga polnijo s svetlobo. Sinergija med zunanjostjo in notranjostjo je že skoraj kičasto popolna.

Hoefling House by Rodwin Architecture and Skycastle Construction

Zgornje nadstropje nudi vse udobje

Pika na i so estetske stopnice, ki vodijo v zgornjo etažo, kjer je skozi velika okna odpre pogled navzven. Visok strop daje občutek prostornosti in svobode. Poseben čas daje zgornjemu nadstropju poleg glasbene sobe s koncertnim klavirjem še soba medijska soba, ki nudi več možnosti za sprostitev kot klasična dnevna soba.

Ročno izdelana lesena miza nudi prijetno okolje za delo. Nad mizo je okno, ki ponuja razgled na naravno okolico. V zgornji etaži so tudi spalni prostori. Vsaka soba ima svojo kopalnico in ‘walk-in’ omaro.

Hoefling house, označujejo za pojem trajnostne gradnje, Biro Rodwin Architecture in gradbeno podjetje Skycastle Construction so uspeli dokazati, da je energetsko učinkovita gradnja lahko izjemno razgibana in estetska, moderna, pametna in naravna obenem.

Hoefling House by Rodwin Architecture and Skycastle Construction

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekSuper trik s flomastrom in kavo
Naslednji članekSo plastične posodice za shranjevanje res najboljša izbira?

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.