Megamesto, kjer bo promet le podzemni

Črta skozi regijo Neom

Savdski princ in prestolonaslednik Muhammed Bin Salman je na začetku letošnjega leta naznanil gradnjo novega linearnega mesta »The Line« oziroma Črta. Mesto naj bi nastalo kot odgovor na onesnaževanje zraka in nesreče v prometu, saj bo popolnoma brez cestnega prometa. Črta bo 170 km dolgo mesto, ki bo z manjšimi skupnostmi povezovalo Rdeče morje in gorati severni del Savdske Arabije. Transport bo potekal le pod zemljo, zaradi česar bo linearno mesto brez ogljičnega odtisa, načrtovano pa bo tako, da bo vse v dosegu 5 minutne hoje. Mesto je del večjega projekta Neom, ki so ga v Savdski Arabiji predstavili leta 2017.

Futuristična infrastruktura

Črta bo zasnovana iz 3 namenskih plasti – plast za pešce, storitvena plast in hrbtenica. Plast za pešce je edina nadzemna plast, ta pa bo popolnoma brez cest in transportnih vozil. Transport bo namreč potekal pod zemljo, v t.i. hrbtenici. Izvajala ga bo umetna inteligenca, ki bo poskrbela, da bo 170 km prevoženih v manj kot 20 minutah. Storitvena plast bo nevidna plast 3-delne infrastrukture.

3-delni prerez mesta
Zasnova mesta.

Na prvem mestu bodo ljudje

“Do sedaj smo mesta gradili za avte, namesto da bi jih za ljudi,” so besede savdskega princa Bin Salmana, ki je v predstavitvi Črte poudaril pomen ljudi in narave. Namen izgradnje Črte je, da bo mesto grajeno okoli narave namesto čez njo. Eno izmed ključnih vprašanj projekta je, zakaj za proces razvoja tvegamo naravo. To »megamesto« bo zgrajeno iz manjših povezanih skupnosti, imenovanih mestni moduli, ki bodo med seboj povezani z dolgo linijo. Mestni moduli bodo brez prometnih ulic, saj bo vse dosegljivo le s 5-minutno hojo.

Mestni moduli povezani s hrbtenico
Mestni moduli, povezani s hrbtenico.

Črta se nahaja v 4 različnih pokrajinah

Črta bo s svojo »hrbtenico« povezovala različne skupnosti, ki bodo del večje regije Neom. Regija vsebuje 4 različne tipe pokrajin, ki se gibljejo od zahoda proti vzhodu. Najbolj zahodni del se imenuje zgornja kotlina, ki povezuje regijo z glavnim mestom Savdske Arabije – Tabukom. Druga pokrajina od zahoda je izrazito gorata, zaradi česar bo to tudi najmanj poseljen del Neoma. Proti vzhodu se s puščavo začne ravninski svet, ki se razprostira vse do Rdečega morja. Zadnji, najbolj vzhodni del pa krasijo prelepe plaže in otočki.

Morje in otok

Neom

»Skozi zgodovino so bila mesta grajena, da bi zaščitila prebivalce, po industrijski revoluciji pa so avtomobili in tovarne prevladale nad ljudmi,« je na predstavitvi povedal Bin Salman. Ravno zato je Savdska Arabija leta 2017 napovedala projekt z imenom Neom, ki je del savdske vizije za leto 2030. Beseda Neom je sestavljena iz 2 besed – prve tri črke vsebujejo antično besedo za novost, medtem ko je zadnja črka arabska kratica za prihodnost. Regija Neom predstavlja 500 milijardno investicijo, ki naj bi obsegala Savdsko Arabijo, Jordanijo in Egipt, v celoti pa bila upravljana z obnovljivo energijo.

What is THE LINE? #THELINE

 

Prejšnji članekSo plastične posodice za shranjevanje res najboljša izbira?
Naslednji članek10 stvari, ki jih lahko očistite s kisom

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.