Slovenija predstavila Hrvaški načrte odlaganja radioaktivnih odpadkov

Slovenija je na ponedeljkovi seji meddržavne komisije Slovenije in Hrvaške za operativno izvajanje določb povezanih z Nuklearno elektrarno Krško (NEK) predlagala, da bo lokacija radioaktivnega odpada na Vrbini, zaradi podaljšanja obratovanja elektrarne do leta 2043. Končno odločitev bo Hrvaška sprejela do leta 2016.

“Na srečanju so predstavili slovenske in hrvaške načrte za gradnjo odlagališča nizko in srednje radioaktivnih odpadkov. Pri predstavitvi dejavnosti v okolici našega odlagališča v Vrbini, smo povabili hrvaško stran, naj preuči možnost, da sodeluje v projektu na tej lokaciji,” je po srečanju povedal novinarjem minister za infrastrukturo Peter Gašperšič.

Hrvaški minister za gospodarstvo Ivan Vrdoljak, ki je vodil hrvaško delegacijo, je dejal, da je na srečanju hrvaška stran prvič prejela investicijski program odlagališča v občini Vrbina.

Po njegovem mnenju je neresno pričakovati, da bo Hrvaška v enem dnevu ali treh mesecih lahko sprejela pomembne strateške odločitve o tem, kje bo končna lokacija odlagališča po ustavitvi NEK, torej po letu 2043. Na odločitev bo potrebno počakati najdlje do 2016.

Strokovna služba mora pripraviti revizijo programa, ki ga bosta morali sprejeti slovenska vlada in hrvaški sabor, šele potem, je dejal minister, bodo imeli določeno smer, kje in kdo bo odgovoren za posamezen del posla.

Celoten članek preberite na Cronego.eu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.