Cene nafte mirujejo, nadaljuje se smer največjega mesečnega padca od marca

Cene nafte so v torek na mednarodnih trgih mirovale, a glede na oslabljene tečaj ameriškega dolarja in v kontekstu preobremenjenosti svetovne oskrbe, jih čaka največji mesečni padec od marca.

Sodček surove nafte se je na londonskem trgu v torek prodajal po skoraj nespremenjeni ceni 56,61 dolarja. Včeraj je cena sodčka na trgu padla za 45 centov. Preteklo leto je cena nafte zabeležila padec, ki velja za najslabše obdobje za naftno industrijo od leta 2008.

 

Tudi na ameriškem trgu je sodček dosegal skoraj nespremenjeno ceno 50,1 dolarja. V ponedeljek je cena sodčka padla za 50 centov. Cene po pogodbah za naslednji mesec, ki se je končal včeraj, so prvikrat od aprila padle pod 50 $, v zadnjem mesecu so padle za devet dolarjev na sodček.

 

Sporazum o iranskem jedrskem programu med Teheranom in zahodnimi državami bo verjetno odprl vrata na trg veliki količini iranske nafte, kjer so, zaradi upočasnjene kitajske gospodarske rasti in negotovega okrevanja Evrope zaradi zmanjšanega povpraševanja, cene nafte padle za skoraj 11 odstotkov od začetka julija do zdaj.

 

Iranski vrhovni voditelj Ali Khamenei je prejšnji teden oporekal ameriški politiki v regiji, kljub sklenitvi sporazuma, ko je v torek govor ameriškega državnega sekretarja Johna Kerrya ocenil kot “zelo zaskrbljujočega“.

 

“Kerryjevi komentarji so zaskrbljujoči. Pokazali so, da izvajanje sporazuma o iranskem jedrskem programu ne more biti tako enostavno, kot je sprva kazalo, da bo morda zato iranska nafta dosegla trg počasneje, kot je bilo pričakovano, “ je dejal Tamas Varga iz londonske posredniške družbe PVM Oil Associates. Pričakuje, da bo cena nafte v Londonu padla na 55,60 dolarja.

 

Mednarodna agencija za energijo je v zadnjem tednu izrazila pričakovanje, da bo rast svetovnega povpraševanja po nafti prihodnje leto upadlo za 1,2 milijona sodčkov na dan, v primerjavi s 1,4 milijona sodčkov na dan v letošnjem letu, kar je veliko premalo, bi dosegli uravnotežen delež rasti.

 

Pričakovanja investitorjev, da bo letos prišlo do prvega povečanja obrestnih mer v ZDA v zadnjih desetih letih, so dolar okrepila za 5 odstotkov v zadnjih štirih tednih, kar še dodatno vpliva na ceno nafte.

 

Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC) je danes na svoji spletni strani objavila, da je cena sodčka referenčne košarice surove nafte v ponedeljek dosegala 53,73 dolarja, kar pomeni, da je padla za 20 centov v primerjavi s prejšnjim dnem.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.