Skrivnosti merilnega traku, ki jih niste vedeli

Skrivnosti merilnega traku, ki jih ne poznajo vsi
Skrivnosti merilnega traku, ki jih ne poznajo vsi

Merilni trak je osnovni pripomoček vsakega mojstra, pa naj bo ta profesionalec ali pa domači mojster. Meter uporabljamo za merjenje, kar je zelo preprosto. Vsak merilni trak pa v sebi skriva nekaj skrivnosti, ki jih ne pozna prav vsak. Skrivnosti in mali dodatki, ki nam olajšajo uporabo že tako enostavnega orodja. Ste vedeli, da nam merilni trak sam pove, kako daleč ga lahko raztegnemo preden se »prepogne«?

Skrivnosti merilnih trakov

Posnetek, ki si ga lahko ogledate nekoliko nižje razkriva vse skrivnosti merilnih trakov. Prepričani smo, da jih večino še niste poznali. V videu izvemo čemu je namenjena luknja na začetku metra (kljukici). Prav tako bomo izvedeli čemu vse je namenjena sama kljukica pri metru, ki ni le zato, da jo zataknemo za določene robove.

Zgodovina merilnih trakov sega vse tja do Rimljanov. Tak merilni trak kot pa ga poznamo danes, pa ima nekoliko mlajše predhodnike. Decembra leta 1864 je svet prvič ugledal patent s številko 45,372. To je bil merilni trak s preprostim mehanizmom, ki je omogočal zaustavitev traku in avtomatsko vračanje traku. Z leti so ga izumitelji po svetu izpopolnjevali in mu dodajali nekatere elemente. Točno tiste, ki jih lahko vidimo v posnetku.

Osnovni pripomoček, ki skriva veliko zanimivosti
Osnovni pripomoček, ki skriva veliko zanimivosti

Zakaj so številke različnih barv in zakaj trak ni zravnan?

Merilni trakovi so pogosto univerzalni, a je njihova preferenčna enota odvisna od države proizvodnje. Avstralija, Velika Britanija, ZDA in Kanada so tiste države, kjer se merilni trakovi med seboj najbolj razlikujejo. Vseeno pa lahko tudi na »slovenskih« metrih najdemo druge metrične enote, ki jih bi lahko potrebovali.

Ste vedeli, da ima meter na svojem ohišju zapisano svojo dolžino, ki jo lahko uporabimo med merjenjem? Vse to in še več najdete v spodnjem posnetku.

10 Things You Did Not Know About Your Measuring Tape | #tipsandtricks

Prejšnji članek5 stvari, ki jih preverite, ko se odločite za nakup sedežne garniture
Naslednji članekIzbirate izolacijo?
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.