Škotska je odobrila največji evropski energijski vodni projekt

Škotska vlada je dala zeleno luč za razvoj največjega evropskega projekta za pridobivanje električne energije izključno s pomočjo plimovanja. To bodo tako prve komercialne turbine, ki izkoriščajo ta naravni pojav v škotskih vodah.

Podjetje MayGen je začelo izdelovati vodne turbine, katere bodo nameščene v bližini Mainlanda, enega izmed škotskih otokov Orkney. Na začetku naj bi se zgradilo le šest testnih turbin, z inštalirano močjo 86 MW (megavatov), ki bodo proizvajale dovolj energije za 42.000 domov – za okoli 40 odstotkov prebivalstva na območju “Highlands of Scotland”. Končni cilj projekta, ki naj bi bil izveden do leta 2020, je postavitev kar 400 turbin, z inštairano močjo 398 MW. Turbine bodo zavzemale 3,5 kvadratnih kilometrov morja.

Projekt financira država in investicijska banka Morgan Stanley. V projekt je vključeno podjetje GDF Suez, kjer bodo izdelali generatorje, tehnologijo, ki bo delovala s pomočjo plimovanja bodo projektu prispevali Atlantis Resources Corporation.

Škotski minister za energetiko Fergus Ewing je povedal: “Moramo začeti boj proti podnebnim spremembam. Zmanjšati moramo našo odvisnost od fosilnih goriv z boljšo in učinkovitejšo rabo energije. Morska energija – doma vzgojena tehnologija z ogromnim potencialom – je del rešitve.”

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.