S pomočjo iztrebkov do vodika in hidroenergije

Znanstveniki na univerzi Newcastle so odkrili proces, ki s pomočjo mikrobov, obdela odpadno vodo iz kanalizacij preko čistilnih naprav, ob tem pa se kot stranski produkt proizvaja vodik – obnovljiv vir energije.

V sodelovanju s podjetjem Northumbiran Water Ltd. je angleška raziskovalna skupina odpravila potrebo po dovajanju električne energije pri postopku čiščenja odpadnih voda, obenem pa se pri tem še proizvaja čista energija. Z vzdevkom “polnimo prihodnost” so projekt predstavili na britanskem festivalu znanosti.

Mikrobne gorivne celice deluje s pomočjo ogljika, ki spodbuja rast mikrobov. Ko se odplake prefiltrirajo skozi celično mrežo, se mikrobi vežejo na elektrone v odpadni vodi in jih spremenijo v anode. Elektroni proizvajajo električno energijo, medtem ko se ostanek vodikovih ionov v kanalizaciji veže na katodni del. Ko vodikovi ioni dosežejo katodo se združijo z dolitimi elektroni, kar ustvarja vodikov plin. Raziskovalci so ugotovili, da je celoten postopek izredno energijsko pozitiven, kar pomeni, da se več energije iz postopka pridobi kot se je porabi.

Raziskovalci se še vedno ukvarjajo z zajemanjem vodikovega plina, ki se sprošča ob reakciji mikrobov s kanalizacijsko vodo. Ta vodikov plin se bo nato lahko uporabil za čisto gorivo. Poleg proizvodnje čiste energije bo lahko projekt tudi bistveno prispeval k celotni energijski porabi Združenega kraljestva. Zdaj se namreč kar dva odstotka celotne energije porabi za delovanje sisitema kanalizacije.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.