Sistem za napovedovanje vedenja energetskih omrežij

Laboratorij za umetno inteligenco skupaj s Centrom za prenos znanja na področju informacijskih tehnologij vodi mednarodni konzorcij, ki razvija sistem za napovedovanje vedenja energetskih omrežij.

V sklopu Evropskega projekta 7. Okvirnega programa Laboratorij za umetno inteligenco skupaj s  Centrom za prenos znanja na področju informacijskih tehnologij s 7 partnerji iz Italije, Nemčije in Grčije vodi projekt, ki razvija sistem za napovedovanje rabe energije. Glavni cilj projekta NRG4Cast (Energy forecasting) je razvoj sistema in storitev za upravljanje, analiziranje in napovedovanje vedenja večjih energetskih omrežij.

Cilj projekta NRG4cast je razvoj naprednih rešitev za napovedovanje vedenja večjih energetskih omrežij za tri temeljne scenarije. Eden je napovedovanje energetskega povpraševanja na različnih stopnjah (regija, država, distributer električne energije, mesto, podjetje, gospodinjstvo). Druga omogoča napovedovanje okvar energetske mreže na mednarodni, nacionalni ter lokalni mreži. Tretja pa s pomočjo tehnike »Nowcasting« omogoča odkrivanje kratkoročnih gibanj cen energentov in dolgoročnih gibanj nacionalnih energetskih politik. Tehnika »Nowcasting« nam omogoča, da ekonomske kazalce ocenimo na podlagi virov  v realnem času, se lahko bistveno izboljša natančnost napovedovanja potreb po energije – s tem pa lahko zmanjšamo razlike med produkcijo in dejansko porabo energije, kar pomeni izboljšati modele za napovedovanje uporabe in večjim uporabnikom omogočiti boljši nadzor nad zakupom energetskih virov. Boljši nadzor pomeni manjše kazni v primeru presežka porabe ali naročila energije.

Namen projekta je izdelati energetske profile porabniških točk in centrov. S pomočjo teh profilov bi želeli zmanjšati porabo električne energije (napr. Določiti profil osvetljenosti ulic pri javni razsvetljavi, ki se bo prilagajal trenutnim razmeram in ne bo odvisen zgolj od klasifikacije določene ulice) in zmanjšati razlike med produkcijo in dejansko porabo energije, kar pomeni izboljšati modele za napovedovanje uporabe in večjim uporabnikom omogočiti boljši nadzor nad zakupom energetskih virov. Platforma NRG4Cast  je trenutno v fazi testiranja na primeru sistema javne razsvetljave v občini Miren/Kostanjevica,  električnih vozil v Aachnu,  v večji poslovni stavbi v Torinu in v študentskem kampusu v Atenah.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.