Kitajska in Pakistan gradita največjo fotovoltaično elektrarno na svetu v puščavi Punjabi

Pakistan in Kitajska sta na poti k izgradnji največje sončne elektrarne na svetu, ki bo proizvajala kar 100 megavatov električne energije in bo sestavljena iz 400.000 fotonapetostnih panelov.

Fotovoltaično polje se gradi v Pakistanu in zaseda kar 500 hektarjev površine v Punjabi puščavi ter ​​je znana pod imenom Quaid-e-Azam Solar Power Park (QUASP). Projekt izgradnje je vreden kar 130 milijonov dolarjev, za izgradnjo bo kitajska družba Xinjian Sunoasis porabila le tri mesece. Je pa to šele prvi del večjega projekta, vrednega kar 46 milijard ameriških dolarjev kitajsko-pakistanske gospodarske naveze. V okviru tega skupnega projekta bosta državi do leta 2017 postavili kar 5,2 milijona fotonapetostnih panelov, skupne moči 1.000 megavatov – dovolj energije za oskrbo približno 320.000 gospodinjstev. Vsekakor obetaven energetski projekt za obe državi.

 

Puščava Punjabi je skoraj idealna za izgradnjo fotovoltaičnega polja, saj ima kar 13 ur sončne svetlobe vsak dan. Tako pridobljena energija v Pakistanu bolj okolju prijazna v primerjavi z ostalimi termoelektrarnami, ki letno porabijo približno 57.500 ton premoga. Na ta način se bo letna količina emisij zmanjšala za 90.750 ton letno. To bo pomagalo Pakistanu izpolniti svoje energetske cilj pri zmanjšanju porabe ogljikovodikov za 60 odstotkov do leta 2025.

 

Vsekakor dobra novica za čisto prihodnost.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.