Severna Makedonija ima težave s prevelikim številom medvedov

Stunning view of brown bear in the forest. Wild animal concept.
Foto: JordeAngjelovik iz iStock

Naraščajoče število medvedov predstavlja grožnjo prebivalcem območja v zahodni Severni Makedoniji, kjer postajajo vdori medvedov vse pogostejši. V letošnjem letu je bilo zabeleženih že ducat primerov, ko so medvedi ob iskanju hrane poskušali vlomiti v hiše. O tem so poročali prestrašeni vaščani, ki živijo na območju gorskega področja največjega severnomakedonskega Narodnega parka Mavrovo. Nekateri vaščani so zahtevali, da oblasti nemudoma sprejmejo ukrepe za njihovo zaščito.

Vodja Nacionalnega centra za krizno upravljanje, Stojance Angelov, je v soboto za Associated Press povedal, da se je v zadnjih petih letih populacija rjavih medvedov v narodnem parku podvojila. “V Narodnem parku Mavrovo je med 160 in 180 rjavih medvedov,” je dejal Angelov. “Strokovnjaki pravijo, da bi v tem območju moralo biti največ 70 medvedov, njihovo število pa se je zdaj podvojilo.” Angelov je še dodal, da po mnenju prebivalcev vasi Žirovnica v tem območju prebiva približno 30 medvedov, ki se hranijo in pogosto vstopajo v vas. Predstavljajo nevarnost za življenje in zdravje vaščanov, še posebej zaradi velikega števila otrok.

Landscape side view of old church of St Nicholas. Usually partially submerged in Lake. Spring in National Park Mavrovo, North Macedonia.
Narodni park Mavrovo

Rjavi medvedi so v Severni Makedoniji zaščitene živali že od leta 1996. Angelov je pojasnil, da se medvedi zdaj množijo s povečano hitrostjo in zaradi globalnega segrevanja ne zimujejo več. “Medvedi so zdaj aktivni tudi pozimi, kar pomeni, da iščejo hrano, da preživijo skozi vse leto. Vedno bolj običajno je, da medvedi rodijo tri mladiče, kar je nekoč veljalo za redkost,” je dejal. Prebivalci vasi Žirovnica poročali o ducatih primerih poskusov vloma medvedov v njihove hiše. Prav tako so poročali o mnogih napadih na čebelnjake in pobijanju živine. “Letos je premalo hrane in sadja, zato medvedi pogosteje vstopajo v vas,” je povedal Angelov. “Vsi vaščani nosijo petarde, da bi jih prestrašili in odgnali. Za zdaj ni bilo napadov na ljudi, vendar je le še vprašanje časa, kdaj se bo to zgodilo.”

Angelov, šef kriznega centra, je dejal, da prebivalci zahtevajo, da oblasti razglasijo izredne razmere v občini in odstranijo nevarnost, ki jo predstavljajo medvedi. “Do zdaj se s takšno situacijo še nismo srečali,” je dejal. Angelov je povedal, da je sklical nujno srečanje ocenjevalne skupine, ki jo sestavljajo člani kriznega upravljanja in zunanji uradniki, za ponedeljek, da oceni, ali so pogoji za razglasitev izrednih razmer izpolnjeni. Po njegovih besedah lahko Ministrstvo za kmetijstvo in ekologijo dovoli streljanje rjavih medvedov, tudi če so varovani, v primerih, ko postanejo preveč agresivni. “Po navedbah vaščanov je nekaj medvedov precej agresivnih. Streljanje je najmanj zaželena in nizkotna rešitev, ki se ji želimo izogniti, vendar pa so življenje in zdravje državljanov vedno naša prva prioriteta,” je dejal.

V zadnjih letih se je s podobno, še precej hujšo situacijo že srečevala tudi Romunija. V zadnjih 5 letih so medvedi ubili 14 ljudi, kar 154 pa je bilo poškodovanih. Čeprav bodo sevednomakedonskih ukrepih nekaj besede dobili tudi okoljevarstveniki in borci za pravice živali, pa gre vseeno pričakovati, da bo ministrstvo na prvo mesto postavilo ljudi.

Prejšnji članekNajboljši 7-sedežniki v letu 2023
Naslednji članekPriprava radiatorjev za kurilno sezono, čiščenje in prezračevanje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.