Priprava radiatorjev za kurilno sezono, čiščenje in prezračevanje

Hand turning off the heating, radiator while wearing a warm yellow sweater. Concept of saving electricity and heating as a way of energy saving consumption.
Foto: Susie Hedberg iz iStock

Ko se bliža hladna sezona, je pomembno poskrbeti, da so vaši radiatorji v optimalnem stanju, da boste lahko uživali v toplem in udobnem domu. Priprava radiatorjev za kurilno sezono, njihovo čiščenje in prezračevanje so ključni koraki, ki vam bodo pomagali ohraniti učinkovitost ogrevalnega sistema. V nadaljevanju najdete nekaj koristnih nasvetov.

1. Čiščenje radiatorjev

Čisti radiatorji delujejo bolj učinkovito, zato je pomembno, da jih redno čistite:

  • Izklopite ogrevalni sistem: Preden začnete s čiščenjem, počakajte, da se radiatorji ohladijo.
  • Odstranite prah in umazanijo: S krpo in nežnim čistilom obrišite radiatorje, da odstranite prah in umazanijo. Uporabite krtačo ali sesalnik, da očistite tudi začasne pokrove ali rešetke.
  • Preverite zračne reže: Preverite, ali zračne reže na radiatorjih niso zamašene, saj lahko to omeji pretok zraka in zmanjša učinkovitost ogrevalnega sistema.

2. Priprava radiatorjev za kurilno sezono

Preden vklopite ogrevalni sistem, je pametno preveriti, ali so vaši radiatorji pripravljeni na delovanje. Tukaj je, kaj morate storiti:

  • Preverite ventile: Preverite, ali so ventili na radiatorjih v dobrem stanju. Zatesnite morebitne puščajoče ventile in zamenjajte tiste, ki so poškodovani.
  • Preverite cevi in povezave: Preverite cevi in povezave, da se prepričate, da ni nobenih puščanj. Puščajoče cevi lahko povzročijo težave in povečajo porabo energije.
  • Preverite termostate: Preverite, ali termostati na radiatorjih pravilno delujejo. Če so poškodovani, jih zamenjajte.
  • Preverite radiatorske plošče: Prah in umazanija na radiatorjih lahko zmanjšajo učinkovitost ogrevalnega sistema. Očistite radiatorje s krpo in nežnim čistilom

3. Prezračevanje radiatorjev

Prezračevanje radiatorjev je ključno za zagotavljanje enakomernega ogrevanja in zmanjšanje hrupa. Sledite tem korakom:

  • Odprite ventile: Počasi odprite ventile na radiatorjih, da spustite zrak. Pod ventil postavite lonček, v katerega boste ulovili kapljice vode.
  • Počakajte, da se izpusti zrak: Pustite, da se iz radiatorjev izpusti ves zrak. Ko opazite, da iz ventila izteka le voda, jih zaprite.
  • Preverite tlak v sistemu: Preverite tlak v ogrevalnem sistemu in ga po potrebi nastavite na priporočeno raven.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekSeverna Makedonija ima težave s prevelikim številom medvedov
Naslednji članekNajpogostejša mesta v domu, kjer se skrivajo stenice! Poskusite ta trik, da ublažite srbenje kože
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.