San Antonio razkril nov most, ki povezuje divjino

Novo zgrajeni most po imenu Robert L. B. Tobin Land Bridge povezuje dva dela parka v San Antoniu, ki sta bila prej ločena z avtocesto. Most naj bi služil tako za živali kot ljudi. Zgrajen je bil z namenom zmanjšanja konfliktov med ljudmi in divjino ob avtocesti. Gre za največji tovrstni most v ZDA.

Avtocesta, ki je sicer šestpasovnica, živalim onemogoča prehod iz ene strani na drugo. Čeprav obstajajo ovire, ki živalim preprečujejo prehod čez avtocesto, se nekatere še vedno znajdejo na drugi strani. To je vodilo že v številne nesreče na avtocesti.

Nekdanji župan San Antonia Phil Hardberger, ki si deli ime s parkom, je v intervjuju izjavil, da so bile živali v parku vedno ogrožene s strani avtoceste. Kljub oviram se jim uspe prebiti skozi in trenutna šestpasovnica naj bi se sčasoma spremenila celo v osempasovnico.

Most, ki povezuje park čez avtocesto
Foto: Inhabitat

Most že uporabljajo živali, ki so jih videli delavci. Namenjen je tudi za pohodne poti za ljudi in naravno vegetacijo za živali. Ko se bo ta razvila, bo most veliko bolj podoben parku. Trenutni župan San Antonia Ron Nirenberg je pohvalil projekt in pravi, da bo z veseljem opazoval rast naravne vegetacije.

Ukrepi, ki bi živalim pomagali prečkati ceste, se sprejemajo že leta. National Geographic pravi, da tovrstne strukture izvirajo iz Francije, in sicer so se začele že v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Danes tako lahko vidimo veliko takih zgradb in to po celem svetu. Podobna projekta se v ZDA gradita še v Houstunu in San Franciscu.

VIRInhabitat
Prejšnji članekKdaj bomo v Sloveniji prenehali uporabljati premog za elektrarne?
Naslednji članekNaravne nesreče leta 2020 terjale največjo letno škodo doslej

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.