Naravne nesreče leta 2020 terjale največjo letno škodo doslej

Glede na raziskavo dobrodelne organizacije Christian Aid so naravne nesreče v letu 2020 terjale največjo denarno škodo doslej. Organizacija z naslovom Preštej stroške leta 2020 je ugotovila, da je bilo letošnje leto »leto podnebne okvare«. Za vremenske nesreče je bilo v letošnjem letu namenjenih kar 150 milijard ameriških dolarjev, kar nakazuje na dolgoročen vpliv globalnega segrevanja.

Ekstremne naravne nesreče

Leto je bilo zaznamovano z različnimi tragičnimi naravnimi nesrečami, ki so terjale 3.500 življenj in razselile slabih 14 milijonov ljudi. Priča smo bili od katastrofalnih avstralskih požarov, ki so več tednov opustošili po Avstraliji, do atlantskih orkanov, ki so iz leta v leto močnejši. Večina nastalih izgub je bila nezavarovanih, posledično pa je breme nesreč padlo na revnejše države. Po podatkih naj bi bilo samo 4 % nesreč zavarovanih, medtem ko je v državah z večjimi dohodki zavarovanih približno 60 % nesreč.

orkan

Nezgode vsako leto hujše

Več stoletni podatki o temperaturah in padavinah ne puščajo dvoma, da segrevanje zemeljskega površja krepi vpliv orkanov in drugih naravnih pojavov. Temperatura površja planeta se je namreč od konca 19. stoletja zvišala za najmanj 1,1 stopinje celzija.

Poplava v mestu

»Poplava leta 2020 je bila ena najhujših v zgodovini Bangladeša, več kot četrtina države je bila pod vodo,« je povedala Shahjahan Mondal, direktorica inštituta za poplave in upravljanje z vodami na Bangladeški univerzi za inženiring in tehnologijo. Da so orkani vsako leto močnejši, je opozorila tudi svetovna meteorološka organizacija, ki je bila primorana za tropske nevihte začeti uporabljati grške simbole, ker je v latinski abecedi zmanjkalo črk.

Naravne katastrofe odraz globalnega segrevanja

Globalno segrevanje je povzročil človek, za njegove posledice pa sedaj tudi plačuje. Podnebne nesreče prizadevajo zemeljsko površje že zelo dolgo časa, a so se v zadnjih desetletjih še potencirale. »Ne glede na to, ali gre za poplave v Aziji, kobilice v Afriki ali nevihte v Evropi in Ameriki, bodo podnebne spremembe v letu 2020 še naprej divjale,« je povedala Kat Kramer, vodja podnebne politike Christian Aid.

Climate Change Animation GIF
Prikaz globalnega segrevanja.
VIRThe guardian
Prejšnji članekSan Antonio razkril nov most, ki povezuje divjino
Naslednji članekLuksuzna brunarica z minimalnim vplivom na okolje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.