S pomočjo alg do nano-celuloze za biogoriva in super materiale!

Pred kratkim smo pisali o novih načinih pridobivanja vodika iz rastlin (http://goo.gl/hlf). Kmalu bomo iz alg lahko pridobivali tudi nano-celulozo za biogoriva in za super materiale.

Kdo bi si mislil, da bodo lahko alge predstavljale prihodnost biogoriv za avtomobilsko industrijo in super materiale za gradnjo in razvoj novih tehnologij. A Dr R. Malcom Brown Jr je prepričan ravno v to. Je namreč pionir na področju raziskovanja pridobivanja nano-celuloze za biogoriva iz modro-zelenih alg.

Njegova ekipa je poročala o svojih ugotovitvah na 245. Državnem srečanju in razstavi ameriškega kemijskega združenja. Če bodo lahko zaključili zadnje korake njihovega dela, bodo kmalu sposobni ustvariti modro-zelene alge s tujo DNK, ki bodo lahko ustvarile biogorivo in nano-celulozo na cenejši, učinkovitejši način, primeren za industrijsko proizvodnjo. Stranska korist je tudi ta, da bi se med postopkom absorbiral ogljikov dioksid, kar bi lahko prispevalo k zniževanju globalnega segrevanja.

Celuloza je sestavljena iz molekul, ki so povezane v dolge verige in jih najdemo v rastlinah, katere zagotavljajo trdno površino za njihove celične stene. Nekateri organizmi na našem planetu lahko sintetizirajo nano-celulozo, katerih vlakna so izredno tanka, materiali izdelani iz teh vlaken pa so lahko močnejši od kevlarja ali jekla. Te bakterije lahko proizvajajo nano-celulozo v velikih količinah in z veliko stopnjo čistosti. Od leta 1960 je Brown fokusiran na bakterijo Acetobacter xylinum, ki lahko izloča nano-celulozo neposredno v svojem gojišču.

Brownova ekipa je uspela sintetizirati gene za bakterije in najti tiste, ki so odgovorni za povezovanje nano-celuloze molekul v verige in tiste, ki kristalizirajo molekule v strukturo materiala.

Brown je opozoril, da glavni izziv za uspeh njegovega dela ne leži v znanstveni sferi, temveč bolj v političnem okolju in gospodarski politiki. Njegova raziskava namreč potrebuje zakonodajno in finančno podporo, da bo zares uspela. Določeni ustaljeni energetski lobiji v ZDA očitno še niso pripravljeni na trg spustiti čist, trajen in zanesljiv način pridobivanja biogoriv, ki bi bil alterantiva fosilnim gorivom.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.