S pomočjo alg do nano-celuloze za biogoriva in super materiale!

Pred kratkim smo pisali o novih načinih pridobivanja vodika iz rastlin (http://goo.gl/hlf). Kmalu bomo iz alg lahko pridobivali tudi nano-celulozo za biogoriva in za super materiale.

Kdo bi si mislil, da bodo lahko alge predstavljale prihodnost biogoriv za avtomobilsko industrijo in super materiale za gradnjo in razvoj novih tehnologij. A Dr R. Malcom Brown Jr je prepričan ravno v to. Je namreč pionir na področju raziskovanja pridobivanja nano-celuloze za biogoriva iz modro-zelenih alg.

Njegova ekipa je poročala o svojih ugotovitvah na 245. Državnem srečanju in razstavi ameriškega kemijskega združenja. Če bodo lahko zaključili zadnje korake njihovega dela, bodo kmalu sposobni ustvariti modro-zelene alge s tujo DNK, ki bodo lahko ustvarile biogorivo in nano-celulozo na cenejši, učinkovitejši način, primeren za industrijsko proizvodnjo. Stranska korist je tudi ta, da bi se med postopkom absorbiral ogljikov dioksid, kar bi lahko prispevalo k zniževanju globalnega segrevanja.

Celuloza je sestavljena iz molekul, ki so povezane v dolge verige in jih najdemo v rastlinah, katere zagotavljajo trdno površino za njihove celične stene. Nekateri organizmi na našem planetu lahko sintetizirajo nano-celulozo, katerih vlakna so izredno tanka, materiali izdelani iz teh vlaken pa so lahko močnejši od kevlarja ali jekla. Te bakterije lahko proizvajajo nano-celulozo v velikih količinah in z veliko stopnjo čistosti. Od leta 1960 je Brown fokusiran na bakterijo Acetobacter xylinum, ki lahko izloča nano-celulozo neposredno v svojem gojišču.

Brownova ekipa je uspela sintetizirati gene za bakterije in najti tiste, ki so odgovorni za povezovanje nano-celuloze molekul v verige in tiste, ki kristalizirajo molekule v strukturo materiala.

Brown je opozoril, da glavni izziv za uspeh njegovega dela ne leži v znanstveni sferi, temveč bolj v političnem okolju in gospodarski politiki. Njegova raziskava namreč potrebuje zakonodajno in finančno podporo, da bo zares uspela. Določeni ustaljeni energetski lobiji v ZDA očitno še niso pripravljeni na trg spustiti čist, trajen in zanesljiv način pridobivanja biogoriv, ki bi bil alterantiva fosilnim gorivom.

S spleta


Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.