Kdaj ugašati luči?

Razmerje med učinkovitostjo in prihrankom električne energije pri uporabi sijalk, je pravzaprav odvisna od tega, kakšne sijalke uporabljate. Sijalke se namreč ne razlikujejo samo po rabi električne energije, temveč tudi po njihovi življenjski dobi, ki se v večini primerov meri v tem, kolikokrat jo lahko prižgemo ali ugasnemo.

Klasične žarnice

Klasične žarnice, z žarilno nitko, če jih še imate, morate izklapljati vedno, kadar jih ne potrebujete, saj so najmanj učinkovita vrsta razsvetljave. Kar 90% električne energije, ki jo rabijo za delovanje, oddajajo v obliki toplote energije in samo 10% v obliki svetlobe. Prav zaradi slabe učinkovtosti so se žarnice z žarilno nitko 1. septembra 2012 umaknile iz trgovinskih polic.

Halogenska svetila

Halogenska svetila so sicer nekoliko bolj energetsko učinkovite od klasičnih žarnic na žarilno nitko, vendar še vedno temeljijo na enaki tehnologiji – z vsemi pomanjkljivostmi, zato jih ugasnite kadar jih ne potrebujete.

Kompaktne fluorescenčne sijalke – varčne sijalke

Ta skupina svetil je izredno varčna – so do 90% bolj energijsko učinkovite od klasičnih žarnic. Vendar pa je njihova življenska doba nekoliko bolj vprašljiva – takšne svetila lahko prižgemo in ugasnemo od 5.000 krat (manj kvalitetne) do 10.000 krat , najkvalitetnejše in s tem tudi najdržje pa kar do 20.000 krat. Zato jih seveda ni smiselno ugašati in prižigati po nepotrebnem. Načeloma velja pravilo, če zapustite sobo za manj kot 15 minut, pustite sijalko prižgano, če pa vas ne bo dlje časa, pa jo lahko ugasnete. Govorice, da te vrste sijalk rabijo več električne energije, ko jo prižgete, so brez prave podlage. Že samo pet sekund delovanja take sijalke, rabi več električne energije, kot samo dejanje prižiga. Vendar pa bodite pozorni – kompaktne fluorescenčne sijalke, oziroma splošno znane kot “varčne sijalke”, so izredno občutljive na hitro zaporedno ugašanje in prižiganje. Če tako svetilko v hitrem zaporedju večkrat prižgete in ugasnete (kar včasih počnejo otroci) je velika verjetnost, da jo boste “prekurili”.

 

Led svetilke

Življenjski cikel svetleče diode (LED svetilke) ni odvisen od njenega prižiganja in ugašanja. LED svetilke so torej odpravile temeljno pomanjkljivost kompaktnih fluorescenčnih svetilk, ob tem pa še zmnjšale rabo električne energije. LED svetilke za delovanje rabijo najmanj električne energije, ko jih ne potrebujete, jih lahko brez skrbi ugasnete. Odlikuje jih tudi izredno dolga življenjska doba (okoli 10 let), ki ni povezana s tem, kolikokrat jih boste prižgali in ugasnili.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.