Novi Tesla serije S

Prihodnost avtomobilske industrije so električni avtomobili. A ko pomislimo na električni avto, si večina še predstavlja majhne in počasne škatle neprijetnega videza. Zavedamo se, da so električni avtomobili bolj varčni, ne pa kako zelo in kakšen je lahko mesečni prihranek na gorivu. Zato si poglejmo električni avtomobil, ki bo popolnoma spremenil vaše poglede na to novo obliko tehnologije.

Tesla model S je električni avtomobil, polne velikosti s štirimi vrati – torej ne le malček, kot smo jih vajeni pri električnih avtomobilih. Podjetje Tesla Motors je prototip prvič prikazalo javnosti na avtomobilskem salonu v Frankfurtu 2009, junija 2012 pa so v ZDA začeli z masovno proizvodnjo. Gre za limuzino vrhunskega videza in brezkompromisne kvalitete. Kot zanimivost lahko povemo, da avto pospeši do 100 km/h v pičlih 4.2 sekundah. Poleg ljubiteljev hitrih avtomobilov pa bodo navdušeni tudi okoljevarstveniki in ljubitelji narave, saj Tesla S praktično ne proizvaja škodljivih emisij.  

 

Tesla Model S je opremljen s 85 kWh litij-ionsko baterijo, ki zdrži do 426 kilometrov, preden jo je potrebno napolniti, s čemer je Model S prehitel Tesla Roadsterja – svojega starejšega brata. Ni sicer na nivoju dizelskih avtomobilov, ki zdržijo precej dlje, vendar pa je to občutno izboljšanje, glede na začetne električne avtomobile, katere ste morali napolniti že po stotih kilometrih. Povprečna poraba je okoli 38 kW na uro, kar nanese približno 2,64 litra na 100 prevoženih kilometrov. Tesla S model je možno kupiti tudi z manjšo 40 kW baterijo, ki zdrži le 260 kilometrov pred polnjenjem, srednji razred pa predstavlja model s 60 kW baterijo, ki so ga začeli tržiti v letu 2013.

 

Cene za Tesla S se gibljejo od 70.000 dolarjev (približno 53.000 evrov) za osnovni model in do 80.000 dolarjev (cca. 61.000 evrov) za boljši, 85 kW model. Če bo cenik ostal tak, tudi osnovni model Tesle S, ne bo deležen nepovratne finančne spodbude Eko sklada, saj presega višino 50.000 EUR (z DDV), ki je določena v razpisu. V kolikor razmišljate o naročilu, naj vas pomnim, da je čakalna doba 1 leto.

Dejstvo je, da se je doba električnih avtomobilov šele začela. Ljudje, navajeni na nafto kot vir pogonske energije, večinoma še niso pripravljeni sprejeti električnih avtomobilov. Tudi relativno visoka cena slednjim ne pomaga. A s časom lahko pričakujemo, da se bo to drastično spremenilo. Številne države (med njimi so predvsem skandinavske države ter tudi ZDA in Kanada) zelo spodbujajo nakup električnega avtomobila – tako s subvencijami pri nakupu, kot z manjšimi davki pri registraciji in prodaji ali menjavi. Električni avtomobili so namreč čisti, prijazni okolju, izredno kvalitetni, varni in delujejo na energijo, ki je obnovljiva.  

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.