Robotski gasilec predstavlja bolj varno gašenje požarov

Robotski gasilec se zdi kot nekaj iz prihodnosti, a gasilci v Los Angelesu so pozdravili novega sodelavca. Thermite RS3 je daljinsko voden robot, ki so ga preizkusili losangeleški gasilci. Je proizvod podjetja Textron. Zmožen je dvajseturnega dela oziroma gašenja in je korak naprej k varnejšemu gašenju. Kako velik napredek v gasilskem poklicu predstavlja nova pridobitev?

Thermite RS3

Thermite RS3 je proizvod podjetja Textron: Howe & Howe Technologies. 1600 kilogramov težkega robota vodi oseba, ki opravlja z daljincem. Pri tem si pomaga s HD kamero, ki mu omogoča odličen pregled nad prizorom. Na sprednji strani ima nameščen plug, ki omogoča odmikanje večjih ovir, kot so avtomobili in drugo. Doseže hitrost trinajstih kilometrov na uro. Poganja ga dizelski motor s 36 konjskimi močmi, ki skrbi za dvajseturno delovanje gasilskega robota. S pomočjo topa, ki je nameščen nanj, lahko prečrpa 9500 litrov vode na minuto. Vodo pa pridobiva s pomočjo cevi, ki se lahko raztegne do 91 metrov horizontalno, ali pol manj vertikalno.

Thermite™ - Firefighting Robot

Predstavljen je bil v istem dnevu, ko je uspešno pogasil manjši požar. Na mesto požara ga ekipa pripelje v posebej zanj narejeni prikolici. Vsi člani gasilske ekipe so tako prestali tudi urjenje, da so postali pravnomočni vozniki gasilskega robota. Vseeno pa Thermite ne bo kos vsem nalogam, ker so njegove zmožnosti tudi omejene. Uporabljen bo predvsem za gašenje velikih stavb, divjih požarov in drugih veliko bolj nevarnih požarov.

RS3: Robotic Firefighting Vehicle

VIRRoboticfirefighters.com
Prejšnji članekS katerimi aplikacijami lahko preverimo, kje je najcenejše gorivo?
Naslednji članekDokončana je namestitev najmočnejše sončne strehe

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.