Razvili gasilno ponjavo za goreče avtomobile

Gasilna ponjava za goreča vozila
Gasilna ponjava za goreča vozila, ki jo je razvilo norveško podjetje Bridgehill, lahko požar pogasi v nekaj minutah

Požar v avtomobilu je ena izmed najbolj groznih stvari, ki se lahko pripeti na cesti. Hitro lahko uide izpod nadzora, izredno težko ga je pogasiti, obenem pa je v avtu toliko kemikalij, da je močno strupen tudi dim. Poleg ognjenih zubljev je tudi strupen dim tisti, ki onemogoča lažje gašenje gorečega avtomobila. V zadnjem času pa nastajajo rešitve, ki bi omogočile hitrejše gašenje in nadzorovanje požara v avtomobilu. Ena izmed teh je gasilna ponjava, s katero bi pokrili goreče vozilo in s tem ognju odvzeli kisik ter pogasili požar.

Norvežanska ponjava za gašenje gorečih vozil

Pred nekaj dnevi so gasilci v ZDA za goreče vozilo Tesle porabili kar 121 tisoč litrov vode, da so zublje pogasili. Norveško podjetje Bridgehill pa je predstavilo rešitev za take primere. Razvili so gasilno ponjavo oziroma dve različici ponjave. Prva ponjava je namenjena enkratni uporabi v prostorih z veliko avtomobili, kar bi bili avtoservisi in garaže. Druga ponjava pa je za večkratno uporabo, primerna za gasilce, ki jo lahko uporabijo pri trideset požarih.

Ponjava za goreče vozilo
Ponjava za goreče vozilo

Ponjava Car Fire

Sama ponjava tehta 28 kilogramov in je dimenzije 8×6 metrov. S tem lahko pokrije dokaj širok nabor avtomobilov, znamk in modelov. Ob požaru jo je potrebno razgrniti na tla, nato pa povleči preko gorečega vozila. Paziti je treba na to, da se tesno prilega vozilu, na njem pa mora ostati vsaj dvajset minut. To naj bi zagotavljalo, da je ogenj pogašen.

Kot so povedali pri norveškem podjetju je trenutna ponjava primerna le za požare vozil z notranjim izgorevanjem, ne pa električnim vozilom. Pri slednjih lahko (litij-ionske) baterije gorijo tudi brez kisika, sama ponjava pa bo tako le oteževala delo gasilcev. Kljub temu pa se lahko uporabi tudi na električnih vozilih, saj močno zajezi sam požar.

Ponjava v uporabi

Ponjavo so razvili inženirji s pomočjo gasilcev, ki so jim pri tem svetovali. Narejena naj bi bila iz naravnih materialov, med katerimi izstopa kvarc. Poudarjajo, da je kljub dobrim rezultatom ponjava še vedno v dodelavi. Pri podjetju se zavedajo kako dobro orodje imajo in zato ga želijo, kar se da izoblikovati ter rešiti čim več življenj.

Bilbrann - Car Fire Blanket | Bridgehill AS

VIRBridgehill,com
Prejšnji članekAmazon kljub 44-milijardnemu dobičku z olajšavami in dobropisi
Naslednji članekEdinstveni trojni filter za vodo, ki bi ga morali imeti
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.