Amazon kljub 44-milijardnemu dobičku z olajšavami in dobropisi

Amazon kljub vrtoglavemu dobičku prejema številne davčne olajšave
Amazon kljub vrtoglavemu dobičku prejema številne davčne olajšave

Ameriški gigant Amazon je imel v lanskem letu v Evropi kar 44 milijard  evrov prihodka, kar je tudi zanj absolutni rekord. V pandemičnem letu je bil Amazon eno tistih podjetij, ki je pridobilo na milijone novih strank in milijarde novega dobička. Ker pa je v Luksemburgu, kjer je tudi Amazonov evropski sedež, pridelal nekaj izgube, se pojavi zagata. Amazon bo tako kljub 44 milijardam evrov dobička, deležen številnih olajšav zaradi slabega poslovanja v Luksemburgu.

Kljub enormnemu dobičku številne davčne olajšave

V pandemičnem letu 2020 smo bili po večini prikovani v svoje domove in v tem času je svoj dobiček kopičil Amazon. S prodajo raznih storitev in dobrin je tako le v Evropi pridelal več kot štirideset milijard evrov dobička in se postavil na sam vrh. Postavil pa se je tudi na sam vrh zanimivosti, kar se tiče davčnega obračuna. Čeprav je bil v vseh preostalih evropskih državah uspešen v svojem poslovanju, pa je v Luksemburgu, kjer je tudi njegov evropski sedež, pridelal 1.2 milijarde evrov izgube.

Iz Luksemburga skrbi tudi za prodajo na Otoku, Nizozemskem, Poljskem, Švedskem, v Franciji, Španiji, Nemčiji in Italiji. Za slabo poslovanje v tej državi na severu Evrope je Amazon prejel tudi številne davčne dobropise v višini 56 milijonov evrov, s katerimi lahko poravna prihodnje račune, če bi bilo slučajno njegovo poslovanje pozitivno. S preteklimi leti in izgubami v Luksemburgu, naj bi si podjetje tam ustvarilo že nekoliko manj kot tri milijarde evrov dobropisa, ki jih lahko uporabi v prihodnjem pozitivnem poslovanju, če do tega pride.

Logotip podjetja Amazon

Amazon se brani pred obtožbami

»Amazon plačuje vse davke v vsaki državi, v kateri poslujemo. Davek na dohodek korporacij temelji na dobičku, in ne na prihodkih, dobiček pa je ostal nizek zaradi velikih naložb in dejstva, da je trgovina na drobno zelo konkurenčen trg z nizko maržo,« je za javnost v izjavi za Guardian pojasnil tiskovni predstavnik podjetja. Amazon se namreč že več let ukvarja z obtožbami na račun izkoriščanja delavcev in ustvarjanja davčnih oaz ter kopičenja dobička.

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj je pred mesecem dni od ameriškega predsednika Bidna prejela vrsto predlogov za spremembe v svetovnem davčnem sistemu. Po njih sodeč bi morala velika tehnološka podjetja plačevati davke nacionalnim vladam na podlagi prodaje v posamezni državi, ne glede na lokacijo sedeža podjetja. Govorilo se je tudi o najnižji svetovni davčni stopnji, ki bi bila po predlogu ZDA na 21 odstotkih. Ker je to višje kot v nekaterih državah, bo potrebnih še kar nekaj pogovorov preden bo prišlo do samega dogovora.

Skladišče podjetja Amazon
Skladišče podjetja Amazon

Na kratko o vzponu podjetja Jeffa Bezosa

Amazon je podjetje, ki je nastalo leta 1994. Podjetje Jeffa Bezosa je najprej prodajalo knjige, a se je posel hitro razširil na elektroniko, igre, obleke, hrano, igrače, nakit in še kaj. Danes je pod znamko Amazon podpisanih tudi več drugih sestrskih podjetij. Twitch, IMDb, Whole Foods, Ring in podjetja, ki pod imenom Amazon skrbijo za ustvarjanje filmov, serij, knjig, glasbe in pretočnih vsebin. Trenutno ima podjetje približno 1,3 milijona delavcev, od tega okoli 800 tisoč le v ZDA. Lepa primerjava vzpona podjetja je število delavcev leta 2010, ko je to komaj preseglo 33 tisoč zaposlenih. Prav tako je v letu ustvaril 1,3 milijarde čistega dobička, medtem ko je v letu 2020 ta številka zrasla preko 20 milijard.

Prejšnji članekTukaj najdete vse potrebne obrazce za gradnjo
Naslednji članekRazvili gasilno ponjavo za goreče avtomobile
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.