Prva natisnjena hiša na Nizozemskem dobila stanovalce

aint-Gobain Weber Beamix
Eerste bewoonde 3D-betongeprinte woning van Project Milestone in Bosrijk, Eindhoven van oa Theo Salet TU/e

Nizozemski par, 70-letna Elize Lutz in 67-letni Harrie Dekkers sta postala prva stanovalca prve evropske 3D natisnjene hiše, ki stoji v Eindhovenu na Nizozemskem. Njuna hiša naj bi bila prva v nizu petih natisnjenih hišic.

Za projektom stoji gradbeno podjetje Saint-Gobain Weber Beamix. Verjamejo, da so 3D natisnjene hiše prihodnost, proti kateri gremo.

natisnjena hiša

Nova lastnika sta nedavno prevzela ključe svojega doma – pravzaprav gre za aplikacijo, preko katere lahko odpreta vrata svojega dvosobnega ‘bungalova’. Zaobljena in nekoliko neobičajna oblika sta posebnost njene natisnjene hiše, ki bi jo bilo na klasičen način težko izdelati, predstavlja pa prvo v nizu petih takšnih stavb.

Dom Lutzeve in Dekkersa je prva legalno vseljiva hiša, izdelana s tehniko 3D tiska na Nizozemskem, na kar je ponosen tudi  Bas Huysmans, izvršni direktor Weber Beneluxa.

Projekt naj bi bil po prvotnih načrtih zaključen leta 2019, a je prišlo zaradi zahtevnosti izdelave do zamude. Potrebna je velikanska robotska roka, ki izmetava cement po gradbenem načrtu. Sloji se dodajajo postopoma, s čimer se ustvarja večja trdnost. Tak način izdelave stavb zmanjšuje stroške gradnje in v podjetju verjamejo, da bo šel razvoj gradnje v smer uporabe 3D tiskalnikov. Hišo so tiskali 120 ur, v eni potezi. Hišo je torej mogoče izdelati v 5 dneh, le priprave so zaenkrat še dolgotrajne.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekTrdnost stiropora nam veliko pove
Naslednji članekTlakovci, ki bodo očarali tudi najbolj zahtevne
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.