Trdnost stiropora nam veliko pove

Kaj nam pove trdnost stiropora
Kaj nam pove trdnost stiropora?

Stiropor oziroma ekspandiran polistiren (EPS) je najbolj razširjen in priljubljen izolacijski material. Odlikuje ga odlična zvočna in toplotna izolativnost ter nizka cena v primerjavi z drugimi materiali. Pri sami izdelavi pa proizvajalci ustvarijo več različnih stiroporov, ki se razlikujejo po teži, trdnosti in dimenzijah. Ste se kdaj spraševali kaj pomenijo številke, ki se nahajajo za kratico EPS (primer: EPS 70)?

Malo o stiroporu

Stiropor je bil pred približno petdeset leti izumljen v nemški tovarni BASF. Stiropor je poznan po kratici EPS, ki pomeni ekspandiran polistiren. Njegovo ime namigne tudi njegov nastanek. Drobne kroglice polistirena se med postopkom izdelave povečajo (ekspandirajo) do 40x, celo 50x. Postopek se nadaljuje v formaciji bloka, kjer se kroglice polistirena s pomočjo pare zlepijo v blok. Ko se posušijo se lahko bloki razrežejo v plošče in nadaljnjo distribucijo.

Procesi proizvajanja stiropora
Procesi proizvajanja stiropora

Oznake označujejo trdnost

Za kratico stiropora, EPS, lahko po navadi preberemo številke. Te izražajo tlačno trdnost stiropora izraženo v kilo pascalih (kPa) in pomenijo prav to, tlačno trdnost. Najbolj pogoste tlačne trdnosti stiropora so:

  • EPS 50
  • EPS 70
  • EPS 100
  • EPS 150

EPS 150 ima največjo nosilnost med svojo druščino. Uporablja se za toplotno izolacijo ravnih streh (večje obtežbe, pohodne in servisne površine), tlake z večjo debelino toplotne izolacije in podstrešja s pohodno površino. EPS 50 pa je tista z najnižjo nosilnostjo. Uporablja se za toplotno izolacijo na mestih, kjer ni zahtevana nosilnost in fasade obložene z oblogo iz fasadne opeke.

EPS 70 in EPS 100 pa sta tisti, na katere boste naleteli največkrat in to z namenom. EPS 70 se uporablja za nezahtevne in neobremenjene dele objektov, EPS 100 pa se uporablja za izolacijo poševnih in ravnih streh, sten, stropov ter pri vgrajevanju izolacije pod talnim ogrevanjem.

 

Prejšnji članekDa bo letošnje spomladansko čiščenje brez napake
Naslednji članekPrva natisnjena hiša na Nizozemskem dobila stanovalce
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.