Prva hiša na svetu, ki jo v celoti poganja energija, proizvedena iz alg!

V Hamburgu so odprli prvo stavbo na svetu, ki jo v celoti poganja energija, ki je proizvedena iz alg in je dobila ime BIQ hiša. Temeljna značilnost hiše je bio-adaptivna fasada, ki bo služila kot testni primerek obnovljivega vira energije v mestnih predelih, za samozadostne bivalne prostore.

Mednarodno dizajnersko podjetje Arup je združilo moči z nemško posvetovalnico SSC Strategic Science Consultans in z avstrijskimi arhitekti iz Splitterwerk. Skupaj so ustvarili BIQ hišo, ki so jo predstavili na Hamburški mednarodni razstavi hiš.

Pri Arupu pojasnjujejo, da je fasada BIQ hiše zasnovana tako, da se alge v fasadah bio-reaktorjev razširijo pri močni sončni svetlobi, s čemer zagotovijo notranje senčenje, pri tem pa biomasa iz alg služi za proizvodnjo toplotne energije. Fotosinteza zagotavlja dinamični odziv alg na količino sončnih žarkov, medtem ko mikro alge v steklenih lamelah zagotavljajo čist obnovljiv vir energije.

Arup napoveduje, da se bo gradnja stavb temeljito preoblikovala v naslednjih petdesetih letih. Prihodnost je v hišah, ki bodo same sebi zagotavljale energijo, oziroma v tako imenovanih “živih hišah”, ki se odzivajo in prilagajajo razmeram v okolju, kot njihova BIQ hiša. Njihov integrirani naravni sistem je že v delovanju, napovedujejo pa, da je tehnologija, ki se je uporabila v BIQ hiši, tehnologija gradnje zgradb v prihodnosti.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.