Priložnosti na področju slovenske vesoljske tehnologije

vesolje in astronavt

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je na virtualni Evropski vesoljski konferenci izpostavilo prizadevanje za doseganje glavnega strateškega cilja slovenske gospodarske politike. Ta cilj predstavlja dvig dodane vrednosti slovenskih podjetij, ki ga lahko dosežejo z razvojem tehnoloških podjetij in njihovim nastop na tujih trgih. Slovenija je s sodelovanjem v Evropski vesoljski agenciji (ESA) pridobila veliko priložnosti na področju vesoljske tehnologije. Področje vesolja je namreč eno od pomembnejših področij v času slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije, saj bo več pozornosti namenjene v »novo vesolje«, start-upe ter mala in srednja podjetja.

300 milijonov evrov naložb EIS za vesoljske projekte

Evropska komisija in Evropski investicijski sklad sta napovedala 300 milijonov naložb v mala in srednja podjetja, s čimer bi podprla pionirske inovacije v vesoljskem sektorju. Naložba zadeva dva sklada, ki sta usmerjena v vesoljsko tehnologijo. Prvi je Orbital Ventures, ki se osredotoča na vesoljske tehnologije, drugi pa je Primo Space, ki je eden prvih skladov za prenos tehnologij. Izmed 300 milijonov evrov naj bi jih 100 prišlo iz proračuna EU, poleg EIS pa bo v financiranje udeležen tudi Evropski sklad za strateške naložbe.

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je dejal, da je spodbujanje konkurenčnosti vesoljske industrije bistven element za okrevanje sektorja. Poudaril je, da močno pozdravlja naložbo v mala, srednja ter zagonska podjetja na področju vesoljske tehnologije, ki nas približujejo cilju digitalnega prehoda.

vesoljska raketa

Teža vesoljskih tehnologij

Vesoljske tehnologije so pomembne za hitrejši razvoj in okrevanje po pandemiji, saj področje vesolja igra zelo pomembno vlogo. Predstavlja generator novih inovacij, ki se koristno uporabljajo na številnih področjih, kot so doseganje okoljskih ciljev, digitalizacija, obramba in delovanje javnega življenja. Slovenija se je z lansko izstrelitvijo prvih dveh satelitov znašla na vesoljskem zemljevidu, poleg tega pa se je uspešno izkazala tudi na področju vesoljskih tehnologij.

»Za uspešen izhod iz krize in gospodarsko okrevanje bo pomembna čisto vsaka priložnost, ki se ponudi našim podjetjem z visoko dodano vrednostjo. To je naša prednostna naloga v letošnjem letu,« je v svojem govoru na Evropski vesoljski konferenci poudaril minister Zdravko Počivalšek. Po njegovih besedah bodo namreč vesoljske tehnologije igrale pomembno vlogo pri zagonu novega gospodarskega cikla, saj lahko prispevajo k povečanju produktivnosti, izboljšanju mobilnosti, pospeševanju digitalizacije in učinkovitejši uporabi virov.

 

VIRgov.si
Prejšnji članekZeleni urbani center kot tranzitni dostop do Shenzhena
Naslednji članekBoeing bo nadgradil Mednarodno vesoljsko postajo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.