Zeleni urbani center kot tranzitni dostop do Shenzhena

Pogled na Guangming Hub (Vir: Inhabitat)
Pogled na Guangming Hub (Vir: Inhabitat)

Pri arhitekturnem in inženirskem podjetju Foster + Partners so predstavili najboljši načrt za oblikovanje naravnega središča Guangming Hub. Gre za nov, bogato urejen tranzitni center, ki bo služil kot nekakšna prehod oziroma dostop v Shenzhen na Kitajskem, ki velja za enega od ekonomskih in gospodarskih središč Kitajske. Sodobno urbano središče, ki bo strateško povezovalo Hongkong, Shenzhen in Guangzhou (največje mesto in prestolnica province Guangdung) bo ponujalo mešanico trajnostnih in okolju prijaznejših tranzitnih možnosti, vse od novih podzemnih linij do sprehajalnih površin za kolesarje in pešce. V načrt so vključeni detajli, ki so jih oblikovalci črpali iz zelene okolice, ki poudarja naravne lepote mesta in spodbuja obiskovalce in domačine k preživljanju časa na prostem.

Ena od tranzitnih povezav v okviru projekta je že obstoječa železniška postaja s hitrim  vlakom, ki je usmerjena v smeri sever-jug, v načrtu pa je tudi nova podzemna železnica.

Arhitekti so pri snovanju uporabili posebno programsko opremo, ki so je ustvarilo podjetje Foster + Partners, pri načrtovanju pa so upoštevali tudi to, kako lahko prijetne zunanje površine ustvarijo tudi s pomočjo naravnih virov, kot so veter in sonce. Projekt Guangming Hub se drži principa t. i. Sponge City  (»spužvastega mesta«) v Shenzhenu in tako v svoje načrte integrira trajnostne urbane drenažne sisteme, kot so denimo elementi prepustnega tlakovanja.

Maja Markovič

Novinarka

VIRInhabitat
Prejšnji članekAirBird vas opozori, ko je v zraku preveč CO2
Naslednji članekPriložnosti na področju slovenske vesoljske tehnologije
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.