Boeing bo nadgradil Mednarodno vesoljsko postajo

Mednarodna vesoljska postaja

Mednarodno vesoljsko postajo letos čaka velika nadgradnja, saj bo Boeing priskrbel šest novih sončnih polj. Ta bodo laboratoriju nudila do 30 % več elektrike za raziskave in komercialno uporabo.

Mednarodna vesoljska postaja je sicer delujoča že več kot dve desetletji in je predvidena za razgradnjo nekje med leti 2025 in 2030. Kljub temu jo nadgrajujejo, ko se umika od izključno vladne oblasti k večji participaciji privatnega sektorja.

Nova sončna polja merijo 19 x 6 metrov in so osnovana na napredni XTJ Prime družini sončnih celic, ki proizvajajo več energije. Pri tem delujejo na nižjih temperaturah in ustvarjajo manj toplotnih odpadkov.

Polje sončnih celic

Ko bo montaža končana, bo pol ducata polj ustvarilo okoli 120 kilovatov elektrike, kar je dovolj za napajanje 40 ameriških domov. Skupaj z izvirnimi polji bodo proizvedla 240 kilovatov, kar bo povečalo električno moč za 20 do 30 %. Ta energija bo napajala osnovni sistem postaje in zadovoljevala vse večje potrebe po energiji s strani novih poskusov in aplikacij.

Nova polja nastajajo v sodelovanju z Deployable Space Systems v Santa Barbari, ki je zagotovila strukturne komponente za sončna polja. Boeing pravi, da so prototipe na Mednarodni vesoljski postaji preizkusili v letu 2017.

»XTJ Prime vesoljske sončne celice so veliko bolj učinkovite kot katere koli predhodne celice in zmožne podpirati vrhunske raziskave, ki se izvajajo na krovu Mednarodne vesoljske postaje,« je izjavil Tony Mueller, predsednik Spectrolaba.

VIRNew Atlas
Prejšnji članekPriložnosti na področju slovenske vesoljske tehnologije
Naslednji članekUniview varnostna kamera z aktivno komunikacijo in opozarjanjem

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.