Pri sosedih stranišče za 38,8 tisoč evrov

Na Hrvaškem razburja vest, da so za prenovo sanitarij, ki obsegajo vsega le 3,8 kvadratnega metra površine, porabili kar 38,8 tisoč evrov (287.312 hrvaških kun).

Gre za znesek, ki ga je za prenovo objekta, ki obsega stranišče in shrambo, predvidela podružnica zagrebškega komunalnega holdinga. Objekt stoji v enem zagrebških parkov, Zrinjevcu. Zaenkrat naj bi opravili le nujna popravila in s tem preprečili, da bi objekt propadel. Stroški naj bi bili, kot navajajo hrvaški mediji, tako visoki, ker da je objekt zaščiten kot kulturna dediščina. Sporno pri vsem skupaj je, da naj bi za prenovo stranišča odšteli, kot že omenjeno, slabi 40 tisoč evrov, medtem ko naj bi obnova celotnega parka, brez hišice, stala ‘le’ 71 tisoč evrov.

Hiter izračun

Javno stranišče je tlorisa dimenzij 3,25 X 1,7 metra. Skupno nanese 3,86 kvadratnega metra površine. Če preračunamo – kvadratni meter prenove je podjetje stal več kot 10 tisočakov na kvadratni meter (brez davka).

Cene, ki so navedene v stroškovniku, so osupljive: stroški zamenjave umivalnika ali straniščne školjke naj bi bili kar osem- do desetkrat višji od običajnih cen. Večernji list ob tem piše, da naj bi bil razlog za tako vrtoglave cene v monopolnem položaju Zrinjevca za dela v mestnih četrtih. Mestne četrti namreč ne morejo izbirati izvajalca del na javnem razpisu. Za obnove in izboljšave na področju Zrinjevca naj bi v zadnjem obdobju porabili že zajeten kupček denarja. Okoli 1.000 evrov naj bi odšteli samo za oglasne deske, okoli 500 evrov za klopi ali betonska cvetlična korita ter dva gola za mali nogomet po ceni 1.620 evrov.

So res opravili le nujna dela?

“Veseli nas, da se je Zrinjevac odzval na poročanja o najdražjem stranišči v Zagrebu,” piše N1 Hrvatska. A iz vodstva so navedbe zavrnili, češ da so podatki, ki jih navajajo mediji, neresnični. Kot so dejali, so na podlagi zahteve mestnega sveta okraja Donji Grad pripravili stroškovnik za izvedbo potrebnih del, ki bi jih opravili na lokaciji, ki je zaščitena kot kulturna dediščina. Po tem, ko so prejeli stroškovnik, bi morali pripraviti pogodbe in pričeti z delom. V tem primeru pa naj do začetka del ne bi prišlo. Med pripravami in pregledom lokacije so, kot so pojasnili, ugotovili, da je streha objekta pušča. “Na podlagi dejstva, da se objekt nahaja na območju naših pristojnosti, smo nadaljevali s sanacijo, da bi preprečili nastanek večje škode na objektu,” trdijo. Rekonstrukcijska dela na otroškem igrišču še niso stekla, temveč so opravili le interventna dela za sanacijo hišice, pojasnjujejo.

Dejansko stanje pa bojda odraža drugačno sliko. Rekonstrukcija objekta je tako rekoč zaključena, poročajo hrvaški mediji. Streha je zamenjana, tudi sanitarije, stenska in talna keramika sta zamenjani, zasteklitve so nove … “Opravljeno je praktično vse, razen barvanja zunanjosti objekta. Trditev, da so opravili le nujna popravila, je laž,” še pišejo v hrvaških medijih.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekLetošnje leto potujte zeleno
Naslednji članekPametne klopi rušijo rekorde

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.