Letošnje leto potujte zeleno

Potovanja širijo naša obzorja, pripomorejo k sprostitvi in naboru novih moči, istočasno pa močno obremenjujejo okolje v katerem živimo. Kako potovati ‘zeleno’, ne da bi se odpovedali svojim počitniškim načrtom in užitkom?

Potovati zeleno ne pomeni le počitnic v šotoru, sredi neokrnjene narave, brez elektrike in drugih udobnosti. Pomeni potovati odgovorno in z obzirom do okolja. Predstavljamo nekaj nasvetov, kako potovanje narediti okolju prijaznejše.

Pred odhodom

S seboj vzemite le, kar resnično potrebujete. Večja teža prtljage pomeni večjo porabo goriva vlakov, letal in avtomobilov in večjo količino toplogrednih plinov, ki jih vozila izpustijo v atmosfero.

  • S seboj vzemite stekleničko za vodo in vrečko za večkratno uporabo ter se tako izognite nakupu večjega števila plastičnih stekleničk in vrečk.
  • Če ste za potrebe potovanja nakupili nove izdelke (polnilec za telefon, novo zobno pasto …), le-te odprite in embalažo reciklirajte še pred odhodom. Tako se boste izognili situaciji, da ne bi našli ustreznega zabojnika za odpadke.
  • Pred odhodom doma izklopite električne naprave in jih iztaknite iz vtičnic.
  • Izklopite klimo, termostate, električne grelnike vode … Oziroma nastavite tako, da bo poraba minimalna.

potovanje okoli sveta

Kako potovati?

Čeprav letala veljajo za okolju najmanj prijazno obliko potovanja, je veliko odvisno od tega, kako daleč potujete. Če imamo v mislih količino CO2, ki ga posamezna oblika transporta izpusti v ozračje, potem načeloma velja, da so avtobusi, vlaki, hibridni avtomobili in ekonomski sedeži na letalih najbolj ekološke oblike transporta. Nekoliko več ogljikovega dioksida v okolje izpuščajo običajni avtomobili in regionalna letala. Najbolj okolje obremenjujejo terenska vozila in potovanje z letalom v prvem razredu.

Najbolj ekološke opcije

Če povzamemo, je avtobus običajno najbolj ekološka opcija. Za krajša potovanja namesto letala, če le lahko, izberite vlak ali avtobus. Če izberete letalo, izberite ekonomski razred potovanja. Če je destinacija oddaljena več kot 800 kilometrov, raje kot avtomobil izberite direkten polet, še bolje pa vlak ali avtobus. Direktni leti oziroma leti z manj prestopanji so ekološko gledano boljša izbira. Pri najemu avtomobila se odločite za manjše ali hibridno vozilo.

Na dopustu …

Za okolje lahko poskrbite ne glede na to, ali boste spali v hotelu ali vas bo nekdo gostil pri sebi doma. Če imate to možnost, se seveda hotelu izognite in prespite pri družini ali prijateljih, če te možnosti nimate, izberite okolju prijaznejši hotel. Je hotel v lokalni lasti, zaposluje domačine? Se hotel poslužuje reciklirnih programov? Ali vodstvo hotela skrbi za nižjo porabo energije?

potovanje s kolesomV hotelu poskrbite za varčno in zmerno porabo energije. Tuširajte se hitro, med ščetkanjem zob ali šamponiranjem ne pustite teči vode, ko zapustite sobo, ugasnite televizor in luči ter izklopite klimatsko napravo. Če v hotelu bivate več noči, ne menjujte rjuh in brisač vsakodnevno, temveč le po potrebi.

Na ogled znamenitosti se odpravite peš, s kolesom ali javnim prevozom. Če se boste odpravili z avtomobilom, upoštevajte načela ‘zelene vožnje’: izogibajte se naglemu speljevanju in ustavljanju, prostemu teku, poskrbite, da bodo pnevmatike ustrezno napolnjene, kajti premalo napolnjene pnevmatike povečujejo porabo goriva tudi do 10 odstotkov. Ko se odpravljate na izlete, jih skrbno načrtujte, da bo pot čim krajša, s seboj jemljite manjše količine prtljage, predvsem pa upoštevajte hitrostne omejitve.

Ko nakupujete, vzemite s seboj vrečko za večkratno uporabo, izbirajte pa lokalne izdelke domačih proizvajalcev. Embalažo odvrzite v ustrezne kontejnerje, če je le mogoče pa poskrbite, da bo na vašem krožniku pri vsakem obroku vsaj eno organsko ali lokalno pridelano živilo.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKlimatska naprava – za prijetno poletje
Naslednji članekPri sosedih stranišče za 38,8 tisoč evrov
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.