S prestavljanjem ure prihranimo pri energiji

Ste kazalce že prestavili? V noči med 30. in 31. marcem preidemo iz zimskega na poletni čas. Letos se premik ure zgodi v nedeljo 31. marca 2013 ob dveh zjutraj. Uro je potrebno premakniti za eno uro naprej, torej na tretjo uro.

Sprememba ure in spreminjanje letnega časa iz zime na pomlad vpliva na naš bioritem in zato potrebujemo nekaj časa, da se nanjo ponovno navadimo.


Zakaj pa uro premikamo?


Zato, ker nam omogoča prihranek pri rabi energije. S premikom kazalcev za eno uro naprej, se premakne tudi potreba po uporabi umetne svetlobe za eno uro v naprej, v čas ko je že dovolj dnevne svetlobe. S tem se zmanjša raba energije za umetno svetlobo in tako se »ustvarijo« prihranki energiji. Največ prihrankov naj bi se »ustvarilo« v mesecih april, maj, september in oktober, ko so dnevi krajši in je potreba po umetni svetlobi večja. V poletnih mesecih, junija, julija in avgusta, so dnevi daljši in zato so prihranki zaradi prestavitve ure nižji. V poletnih mesecih se ti prihranki ustvarijo predvsem v večernih urah in minimalno prispevajo na skupni prihranek.

Naslednjič bomo uro premaknili nazaj in to v nedeljo, 27. oktobra 2013.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.