Predsednik Pahor sopodpisal pobudo evropskih voditeljev k okrepitvi podnebnih ciljev

Predsednik Pahor se, pred začetkom podnebnega vrha ZN na Poljskem, pridružuje štirinajstim voditeljem evropskih držav v pozivu k ambicioznejšim podnebnim ciljem. Z izjavo voditelji pozivajo države sveta, da naj, v luči najnovejših znanstvenih ugotovitev, prilagodijo svoje nacionalne akcijske načrte glede podnebja.

Podpisniki izjave so predsedniki Avstrije, Cipra, Finske, Nemčije, Grčije, Madžarske, Islandije, Irske, Italije, Latvije, Litve, Portugalske, Slovenije, Švice ter predsednika vlade Nizozemske in Švedske.

Izjava navaja tveganja in posledice globalnega segrevanja, opisane v Posebnem poročilu Medvladnega odbora za podnebne spremembe (IPCC) o učinkih globalnega segrevanja za 1,5 °C. Vsebuje pa tudi poziv vsem državam, da v luči teh ugotovitev do leta 2020 »ponovno proučijo« svoje nacionalno določene prispevke (NDC).

V odzivu na izjavo je vodja delegacije Greenpeacea na konferenci COP24, Jens Mattias Clausen, dejal:

Ta poziv za vsako državo predstavlja resno opozorilo: pozabite na medsebojna nesoglasja in ukrepajte enotno za dobro vseh nas. Smo na pragu nepovratnega podnebnega opustošenja, zato ne smemo izgubljati časa. Če ne boste ukrepali takoj, je svet obsojen na katastrofo. Če boste ukrepali takoj, pa boste poželi koristi trajnostnega razvoja.”

Katja Podbevšek, predstavnica Greenpeacea v Sloveniji še dodaja:

Pozdravljamo iniciativo in angažma predsednika Republike Slovenije. Upamo, da je to šele začetek in si bo predsednik Pahor postavil podnebno ukrepanje kot osrednjo temo svojega mandata saj bi njegova podpora in angažma nedvomno spodbudila pozitivne premike.


Podnebni zlom je namreč trenutno v Sloveniji popolnoma ignorirana politična tema. V prihajajočih letih pa se moramo kot država posvetiti tako zahtevnim nalogam kot so priprava na predčasno zapiranje TEŠ, razvijanje sončne in vetrne energije v večji meri, ukinjanje okolju škodljivih subvencije, če naštejemo le nekatere.

Izjava je nastala manj kot teden dni pred napovedanim predlogom dolgoročne podnebne strategije Evropske unije, ki ga bo objavila Evropska komisija in ki bo predstavljal podlago za pogajanja med evropskimi državami o podnebnih ciljih EU.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.