Predsednik Markkula se zavzema za vključitev lokalnih vlad v evropsko energetsko unijo

Predsednik Evropskega odbora regij Markku Markkula je pozdravil izjavo evropskega komisarja Šefčoviča, da je sodelovanje regij in mest pri energetskem prehodu Evrope nujno.

Odbor je podpredsednika Šefčoviča povabil, da se udeleži včerajšnje razprave o energetski uniji, na kateri je komisar dejal: “Energetski prehod pomeni predvsem decentralizacijo proizvodnje energije, in to je možno doseči le v sodelovanju z lokalnimi oblastmi”.

 

Energetska unija je glavna tema osnutka mnenja, ki ga pripravlja OR in v katerem poziva k večjemu poudarku na odgovornosti potrošnikov ter na malih lokalnih projektih za rabo obnovljivih virov energije, ki lahko znižajo stroške energije ter ustvarijo energetsko unijo. Mnenje, ki ga pripravlja član regionalnega sveta Alzacije Pascal Mangin (EPP/FR), bo predloženo v sprejetje na plenarnem zasedanju Odbora v oktobru.

 

V včerajšnji razpravi je sodelovalo tudi več članov OR, ki so podprli cilje energetske unije, hkrati pa so pozvali komisarja Šefčoviča, naj pripravi načrte za zagotovitev sodelovanja regij in mest pri uresničitvi unije. Le če se bo upoštevala teritorialna razsežnost energetske unije, bo mogoče zmanjšati odvisnost od uvoza, okrepiti storitve na notranjem trgu in odpraviti energetsko revščino. Predsednik OR Markkula je dejal: “Vsi si želimo energetsko varnost in učinkovitost. Vsi si prizadevamo zmanjšati odvisnost od uvoza energije, spodbuditi inovacije in ustvariti Evropo z nizkimi emisijami ogljika. Evropska komisija se zaveda, da je za uresničitev energetske unije potrebno sodelovanje regij in mest, toda vprašanje je, na kakšen način.”

 

Pred kratkim objavljeni naložbeni načrt EU v višini 315 milijard EUR bi lahko močno pospešil ta proces. OR je pripravljen tesno sodelovati s Komisijo in redno spremljati učinek energetskega svežnja na javne storitve in lokalno raven, hkrati pa bo poskušal poiskati nove možnosti za odpiranje trajnostnih delovnih mest in sklepanje poslov, zlasti za MSP.

 

Predsednik OR je tudi povedal, da namerava EU pripraviti energetski profil vsake posamezne države članice, da bi opredelila nacionalne, regionalne in lokalne potrebe ter podprla njihovo izpolnjevanje. Takšen pregled bi omogočil ocenjevanje in revizijo energetske politike EU, vendar je treba pri tem upoštevati teritorialno razsežnost. “Tako bi lahko bolje načrtovali ne le politike EU, temveč tudi politične ukrepe in naložbe v energetske projekte v mestih in regijah,” je dejal predsednik Markkula.

 

Predsednik je na koncu pozval k okrepljenim prizadevanjem za izboljšanje komuniciranja o energetski uniji na lokalni ravni: “EU mora navezati stike z lokalno ravnjo, podjetji in energetskim sektorjem, da bi jim s konkretnimi primeri pokazala, kaj si želimo doseči in kaj smo že dosegli. Nihče ni bolj primeren za to nalogo kot ravno lokalne in regionalne oblasti. To priložnost lahko izkoristimo tudi za to, da mestom in regijam pojasnimo, kakšna sredstva EU so jim na voljo v okviru strukturnih in investicijskih skladov, programa Obzorja 2020 in instrumenta za povezovanje Evrope.”

 

Več informacij

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.