V javni obravnavi je Pravilnika o tehničnih zahtevah za gradnjo in obratovanje postaj za preskrbo motornih vozil z gorivi

Ministrstvo za infrastrukturo je na podlagi Energetskega zakona (EZ-1) objavilo predlog pravilnika za javno obravnavo. Pravilnik določa minimalne tehnične zahteve za gradnjo ter zagotavljanje ljudem varnega in zdravju ter okolju neškodljivega delovanja postaj za preskrbo motornih vozil z gorivi. Zainteresirana javnost lahko svoje pripombe pošlje do vključno 19. 02. 2015.

Spremembe pravilnika popravljajo dikcijo besedila, glede na razvoj oskrbe z drugimi gorivi na bencinskih servisih pa bolj jasno opredeljujejo tudi te možnosti na bencinskih servisih. V nekaterih primerih predlagane spremembe posegajo na varnostne odmike in križanje varovalnih pasov v smislu bolj racionalne uporabe prostora in hkrati uskladitve s tehničnimi smernicami. Zadnjo spremembo je pravilnik doživel leta 2009 in od takrat se je nabralo nekaj predlogov za posodobitev in izboljšanje določil. Slovenski nacionalni naftni komite (SNNK) je posredoval zbrane predloge svojih članov za spremembe in dopolnitve pravilnika, ki so bili na sestanku skupaj s predstavniki ministrstva za obrambo pregledani. Predlogi so skladno s tem sestankom vključeni v predlog sprememb, ki je pripravljen za javno obravnavo.

V predlogu spremembe je odpravljena nejasnost glede možnosti, da kmetijske zadruge za svoje člane prodajajo gorivo na internih servisih, kar je je bilo sedaj implicitno določeno z nekaj dvoumnostmi glede zahtevanega lastništva vozil za opravljanje dejavnosti. Za predlog spremembe pravilnika je bila julija 2014 že izvedena javna obravnava, kjer pa ministrstvo, pristojno za energijo, ni prejelo nobene pripombe  zainteresirane javnosti. Prejete pripombe resorjev so upoštevane v novi verziji za javno obravnavo.

Zainteresirana javnost lahko morebitne pripombe na predlog pravilnika v času javne obravnave pošlje na predpisanem obrazcu na e-naslov: gp.mzi@gov.si najkasneje do 19. 02. 2015.

Dodatne informacije

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.