Nizkoenergijski dom za starejše – nov mejnik lesene gradnje javnih objektov

Jelovica je skoraj 3000 kvadratnih metrov velik lesen dom za starejše občane v Kočevju, ki je prvi tovrsten nizkoenergijski objekt pri nas, postavila v zgolj mesecu dni. A to se je zgodilo že lani, objekt pa je po zapletih s financiranjem zdaj končno pripravljen sprejeti prve prebivalce.

V Jelovici s postavitvijo prvega lesenega doma za starejše v Sloveniji dokazujemo svoje znanje in izkušnje pri gradnji nizkoenergijskih objektov in hiš iz lesa. Gre za visoko energijsko učinkovit objekt, izdelan skladno z najnovejšimi evropskimi smernicami za oskrbo starejših oseb. Obenem zagotavlja izjemno energetsko varčnost, zato lahko investitor pričakuje nizke stroške ogrevanja, uporabniki pa prijetno bivanje v objektu.

Priprava projekta je zahtevala večmesečno delo različnih strokovnjakov, projektantov in statikov. Poseben izziv za Jelovico je bila organizacija projekta, od naročanja materialov, natančne izdelave lesenih montažnih elementov do logistike in transporta elementov na lokacijo, ki je bila usklajena z montažno objekta. Natančna izdelava lesenih elementov stavbe v proizvodnji  je kasneje narekovala natančno postavitev objekta, ki je bil pokrit v dobrem mesecu dni, kar je za objekt takšnih razsežnosti nekajkrat hitreje od klasične gradnje. Skoraj 3.000 kvadratnih metrov uporabnih površin v dveh nadstropjih se funkcijsko navezuje na obstoječ dom v bližini, a že na zunaj kaže drugačno vsebino. Od centralnega hodnika se na levo in desno stran odcepita dva enaka trakta v pritličju in nadstropju, kjer je osem enoposteljnih sob in dve dvoposteljni, kuhinje s shrambo ter jedilnice. Velike steklene površine v sobah omogočajo svetle prostore, lesena terasa v središču pa dodaten prostor za sprostitev. Na južni strani objekta je vrt  za prostočasne aktivnosti.

Izdelava lesenega doma je bila konstrukcijsko zahtevna. Gre za objekt velikih dimenzij z veliko steklenimi površinami, zato je bilo potrebno posikati inovativne rešitve na več področjih. Izboljšan izolativni konstrukcijski sistem Termo Plus s toplotno prehodnostjo 0,115 W/m2K in vgrajenimi lesenimi okni Jelostar s troslojno zasteklitvijo in toplotno prehodnostjo 0,88 W/m2K zagotavljajo nizkoenergijski razred stavbe in njeno zrakotesnost.

Dom za starejše občane v Kočevju se odlično zliva z identiteto kraja, saj je les v najbolj gozdnati pokrajini v Sloveniji uporabljen kot konstrukcijski in obenem dekorativni element na zunanjem delu stavbe.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.