Poročilo Greenpeaca: 100% obnovljiva energija za vse

Greenpeace je prejšnji teden izdal prelomno poročilo, ki predvideva, da je 100 % obnovljiva energija za vse dosegljiva do leta 2050 in je tudi edini način, kako preprečiti najbolj katastrofalne posledice podnebnih sprememb. Poročilo Energy [R]evolution, ki je bilo narejeno v sodelovanju z Nemškim vesoljskim centrom (DLR), predvideva, da bodo potrebne investicije za prehod v 100 % obnovljivo energijo več kot pokrite s prihodnjimi prihranki pri stroških goriva.

Glede na scenarij Energy [R]evolution 2015 bo v energetskem sektorju ustvarjenih več delovnih mest – le solarna industrija bi v prihodnosti zaposlovala toliko ljudi, kot jih premogovna industrija danes. Fotovoltaična industrija bi lahko zaposlovala 9,7 milijona ljudi do leta 2030, več kot 10-krat toliko, kot jih zaposluje danes. Število delovnih mest v vetrni energiji bi lahko v istem obdobju naraslo na 7,8 milijona.

V 15 letih bi se lahko delež obnovljivih virov energije (OVE) v proizvodnji električne energije potrojil, z današnjih 21 % na 64 % — skoraj dve tretjini električne energije bi lahko prišle iz OVE. Tudi s hitrim razvojem držav kot so Brazilija, Kitajska in Indija, bi lahko izpusti CO2 padli od trenutnih 30 Gt na leto na 20 Gt do leta 2030.   

Potrebne investicije bodo več kot zagotovljene s prihranki pri stroških goriva. Povprečna dodatna investicija, ki bi bila potrebna za OVE do leta 2050, znaša približno $1000 milijard letno. Ker OVE ne potrebujejo goriva, bi prihranki v istem obdobju znašali $1070 milijard letno. torej več kot stroški potrebnih investicij, pri čemer bi se naj točka preskoka zgodila med letoma 2025 in 2030.

Podnebni vrh v Parizu, ki se bo zgodil v manj kot treh mesecih, nudi svetovnim voditeljem priložnost, da naredijo potrebne in ključne korake v boju s podnebnimi spremembami. Pospešijo lahko stabilno transformacijo svetovnega energetskega sektorja stran od fosilnih goriv in proti 100 % obnovljivi energiji do sredine stoletja.  

Kumi Naidooizvršni direktor Greenpeaca, je dejal:  

Vse tiste, ki trdijo `ni mogoče´, pozivam, da preberejo to poročilo in prepoznajo, da je prehod v 100 % obnovljivo energijo do leta 2050 izvedljiv, mora biti opravljen in bo v korist vsem, če ga bomo opravili. Upoštevajoč ta Greenpeacov scenarij mora podnebni dogovor v Parizu pripeljati do dolgoročne vizije opuščanja rabe premoga, nafte, plina in jedrske energije do sredine stoletja, in s tem doseči cilj 100 % obnovljive energije z dostopom do energije za vse.


Mag. Nina Štros, vodja Greenpeacea v Sloveniji, je poročila komentirala:

Poročilo Energetska [R]evolucija nosi pomembno sporočilo za slovenske odločevalce, ki trenutno določajo prihodnost slovenske energetike. Trenutne smernice za pripravo Energetskega koncepta Slovenije, ki so v javni obravnavi do konca meseca, žal kažejo na to, da slovenska energetika ne bo stopila v smer prehoda k obnovljivi, čisti in varni energiji. V luči Greenpeacovega poročila je tudi trenutna pristranska podpora jedrski energiji popolnoma nerazumljiva in nesprejemljiva. Prva prioriteta in vodilo energetske politike mora biti učinkovita raba energije in Slovenija mora vzpodbujati rabo energetskih virov, ki ne ogrožajo sedanjih in prihodnjih generacij in ne povečujejo okoljskih tveganj. Prihodnost brez premoga, nafte, plina in jedrske energije je mogoča in tudi edina sprejemljiva.


Greenpeace objavlja scenarije energetske revolucije od leta 2005 in si je na podlagi svojih napovedi o potencialu in tržni rasti obnovljive energije pridobil zavidljiv ugled. Ameriško svetovalno podjetje Meister Consultants Group je letos zaključilo, da so bile napovedi Greenpeaca bolj točne od napovedi drugih uveljavljenih institucij, med njimi tudi Mednarodne agencije za energijo, investicijske banke Goldman Sachs in ameriškega Ministrstva za energijo.

Celotno poročilo, povzetek in ključna sporočila so dostopni tukaj.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.