Podatkovni centri Appla, Facebooka in Googla postajajo bolj zeleni

Okoljevarstvena skupina Greenpeace poroča, da so podjetja Apple, Google in Facebook krepko napredovala na področju sprejemanja obnovljivih virov energije za napajanje svojih spletnih storitev. Toda energetsko potratni podatkovni centri drugih internetnih gigantov še vedno ostajajo v preveliki meri odvisni od plina in premoga.

Apple, ki je v svojem podatkovnem centru v Severni Karolini postavil elektrarno na gorivne celice in ker izkoriščajo obnovljivo energijo tudi v svojih ostalih treh poslopjih, si je priboril najboljšo oceno na Greenpeacovem seznamu podatkovnih centrov internetnih podjetij. Odlično oceno so dobili zaradi svoje  transparentnosti, politiki glede obnovljive energije in uvajanju le-teh. To je velik napredek iz mešanice zadostnih in nezadostnih ocen, ki so jih dobili v prejšnjem ocenjevanju pred dvema letoma.

 

Na drugi strani lestvice pa je Amazonov spletni posel, ki upravlja vsaj 18 podatkovnih centrov po svetu. Tega so označili kot najmanj naklonjenega obnovljivi energiji, saj si je podjetje v treh izmed štirih kategorij pridobilo negativno oceno. Poročilo navaja, da »nekatera podjetja zavračajo pobude na področju obnovljivih virov energije in preprosto le kupujejo neobnovljivo energijo neposredno iz omrežja. Takšna podjetja, med katerimi je najbolj opazen Amazon Web Services, izbirajo napajanje svojih infrastruktur izključno glede na najnižje cene električne energije.«

 

Pri Amazonu so zanikali Greenpeacove ugotovitve, saj trdijo, da so podatki in predvidevanja v njihovih poročilih nepravilne. V izjavi so povedali, da njihovi podatkovni centri v dveh regijah uporabljajo »100 % energijo brez emisij ogljika«, kar niso bolj podrobno razložili.

 

Poročilo je primerjalo 19 podjetij, ki skupaj upravlja več kot 300 podatkovnih centrov. Applov indeks čiste energije je znašal 100 %, Facebook in Google pa sta dosegla 49 in 48 %. Kljub temu, da velja Google za vodjo v posvečanju k obnovljivi zeleni energiji, saj so v dogovorih za nakup vetrne energije v več državah znotraj ZDA, se zaradi 13 podatkovnih centrov v primerjavi z Applovimi štirimi soočajo s težavami pri prehodu na obnovljive vire energije.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.