V podatkovnem centeru v Stockholmu so privarčevali milijon dolarjev pri hlajenju

Letni stroški velikih računalniških podjetji so lahko ogromni. Vzdrževanje številnih strežnikov, računalnikov in ostalih elektronskih naprav je izredno drago. Pri podatkovnih centrih, v katerih se nahajajo številni strežniki, pa je velik strošek tudi hlajenje.

Ogromni strežniki polni trdih diskov namreč oddajajo veliko toplotne energije, kar je potrebno hladiti, da se elektronske komponente ne pregrejejo in pokvarijo. Podatkovni center Interxion v Stockholmu je našel pametno rešitev in tako prihranil milijon dolarjev že prvo leto.

Kot v vseh podatkovnih centrih, tudi v podatkovnem centru Interxion v Stockholmu, postane zelo vroče. Podjetje se je domislilo pametne rešitve, kako znižati stroške hlajenja celotnega centra – z uporabo morske vode iz Baltskega morja. Podjetje črpa morsko vodo neposredno iz morja, ki posredno ohlaja vroče strežnike v podjetju. Na ta način je podjetje lansko leto prihranilo kar milijon dolarjev (približno 760.000 evrov) na stroških hlajenja.

Interxion ima podatkovne centre v enajstih državah. Namesto za gradnjo dragih hladilnih sisitemov, se je podjetje odločilo za učinkovito, poceni in okolju prijazno alternativo, ki jo bo postopoma vpeljalo v vsa svoja podjetja. Morska in jezerska voda lahko učinkovito hladi vroče strežnike – pri tem pa ni praktično nobenih negativnih učinkov (ne porablja/ustvarja se dodatna energija, voda se ne onesnažuje …). Za podjetje pa je seveda najlepše to, da lahko prihrani kar veliko denarja.

Napoveduje se, da bo uporaba hladne morske vode za hlajenje v prihodnosti imela vedno večji vpliv. Poleg tega, da gre za okolju prijazno rešitev, pa je pomembno tudi, da lahko podjetja na ta način tudi veliko prihranijo. Zelo mogoče, da bo tako rešitev za hlajenje svojih podatkovnih centrov, kmalu vpeljal tudi Google.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.