ZDA bodo na dražbi prodale del obale Nove Anglije za namen razvoja vetrnih elektrarn!

Američani so daleč najbolj zadržan narod pri uvajanju obnovljivih virih energije. To je predvsem zaradi močnih naftnih lobijev, ki stalno preprečujejo vstop novih oblik energije na trg. Vendar se tudi to počasi spreminja in ZDA bodo morale slediti razvoju ostalega sveta.

Tako je predsednik ZDA Barack Obama napovedal, da bodo ZDA prodale slabih 700 tisoč kvadratnih metrov obale Nova Anglije (New England coast), izključno za namene izgradnje vetrnih elektrarn in vetrnih turbin. Enrgijski potencial, ki ga bo ZDA s tem pridobila je okoli 3.400 MW (megavatov) energije, kar bo vsekakor zadostovalo za več kot milijon domov na območju Nove Anglije.

 

Za to potezo so se ZDA odločile po tem, ko je federalna komisija, zadolžena za energijsko oceno okolja, podala mnenje, da je to obalno območje perfektno za pridobivanje vetrne energije. To pa naj bi bil šele prvi novi projekt z obnovljivimi viri energije v ZDA. Načrtujejo namreč še 13 novih podobnih projektov v Atlantskem oceanu, Pacifiku in Mehiškem zalivu.

 

Ameriški demokrati pozdravljajo Obamino odločitev, medtem ko so republikanci zadržani (slednji si lastijo praktično vse naftne lobije, iz njihovih vrst prihajajo tudi vsi največji naftni mogotcev). To je vsekakor pomemben dogodek za ZDA in za svet. Novi projekti so namreč dokaz, da bodo tudi ZDA vstopile v igro z obnovljivimi viri energije – čeprav je znano, da so tekom zgodovine ravno ZDA tiste, ki so ne-fosilne vire energije najbolj zavirale.     

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.