Kako urediti svoj urbani vrtiček na balkonu: Nasveti za izbiro in kombiniranje rastlin

Various potted herbs and plants growing on home wood balcony in summer, small vegetable garden concept.
Foto: Helin Loik-Tomson iz iStock

Urejanje urbanih vrtičkov na balkonih je postalo vse bolj priljubljeno med tistimi, ki imajo radi zelenje in živijo v stanovanjih brez lastnega vrta. Kljub omejenemu prostoru lahko na balkonu gojimo številne vrste rastlin, ki so primerne za gojenje v lončkih ali koritih. V tem članku bomo opisali nekaj nasvetov za urejanje balkonskega vrta ter predstavili nekaj primerov rastlin, ki se dobro ujemajo.

Kako urediti balkonski vrt?

Izberite primerne lončke ali korita

Preden se lotite sajenja rastlin, je pomembno, da izberete primerne lončke ali korita. Velikost lončka ali korita je odvisna od velikosti rastline, ki jo boste gojili. Za manjše rastline je dovolj že majhen lonček ali korito, medtem ko za večje rastline potrebujete večji lonček ali korito.

Izberite primerno zemljo

Za gojenje rastlin na balkonu potrebujete primerno zemljo, ki je bogata s hranili in dobro zadržuje vlago. Namesto navadne vrtnarske zemlje je priporočljivo uporabiti substrat za gojenje v lončkih.

Izberite primerne rastline

Za gojenje na balkonu so primerne različne vrste rastlin, od zelišč in začimb do cvetočih rastlin. Pomembno je izbrati rastline, ki se dobro ujemajo glede na njihove potrebe po svetlobi, vlagi in prostoru.

Postavite rastline na pravo mesto

Za vsako rastlino je pomembno, da jo postavite na primerno mesto glede na njene potrebe po soncu, senci in vlagi. Preden se odločite, katere rastline zasaditi, se torej pozanimajte, ali potrebujejo jutranje ali popoldansko sonce oziroma ali uspevajo v senci, koliko vlage potrebujejo ipd.

Skrbite za rastline

Redno zalivanje, gnojenje in odstranjevanje odmrlih delov rastline so ključni za uspešno gojenje rastlin na balkonu.

Tomato plant in the pot on the terrace of a house in the city
Foto: ChiccoDodiFC iz iStock

Katere rastline pašejo skupaj?

Zelišča

Zelišča so odlična izbira za balkonski vrt, saj ne zahtevajo veliko prostora in so primerne za gojenje v lončkih. Nekaj primerov zelišč, ki se dobro ujemajo, so bazilika, peteršilj, koriander in timijan.

Cvetje

Cvetje je odlična izbira za dodajanje barve in vonja na balkon. Nekaj primerov cvetja, ki se dobro ujemajo, so pelargonije, petunije, begonije in marjetice.

Zelenjava

Čeprav nekatere vrste zelenjave zahtevajo več prostora in večjo količino vode, lahko na balkonu gojimo nekatere manjše sorte, kot so paradižnik, paprika, solata in rukola. Te rastline se dobro ujemajo tudi z nekaterimi zelišči, kot je npr. bazilika, ki jo lahko posadimo v isti lonček kot paradižnik.

Sukulente

Sukulente so odlična izbira za tiste, ki nimajo veliko časa za skrb za rastline. Poleg tega so zelo lepi in okrasni. Nekaj primerov sukulentov, ki se dobro ujemajo, so aloja vera, echeveria, kaktusi in agave.

Grmovnice

Grmovnice so primerne za tiste, ki imajo balkon, ki je nekoliko večji. Grmovnice se dobro ujemajo s cvetjem in zelišči, kot so npr. bršljan, hortenzije, vrtnice in evkaliptus.

Pomembno je, da pri izbiri rastlin

  • upoštevamo njihove potrebe po svetlobi, vlagi in prostoru,
  • izberemo rastline, ki se dobro ujemajo glede na te dejavnike in
  • da rastline redno zalivamo, gnojimo in odstranjujemo odmrle dele, da bodo zdrave in lepe.

Na koncu lahko rečemo, da je urejanje balkonskega vrta odličen način za popestritev doma, saj nam omogoča, da imamo naravo in zelenje kar na svojem balkonu. S pravilno izbiro rastlin ter skrbjo zanje lahko ustvarimo čudovit in zdrav vrt na balkonu.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekČakata jih uspeh in denar! Zvezde bodo tem astrološkim znamenjem spomladi zelo naklonjene
Naslednji članekPeteršilj razglašen za najbolj strupeno rastlino – preverite, o čem je govora

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.