Organska podzemna hiša v obliki arašida

Odkar smo si na kinematografskih zaslonih ogledali znamenit film Hobbit, se nam je v spomin vtisnila zanimiva podoba hobitske hiše. Seveda pa je ideja o hiši, ki izgleda kot dejanski del zemlje, in celo njena izvedba obstajala že mnogo let nazaj. Podobno podzemno hišo v obliki arašida je namreč že leta 1984 ustvaril mehiški arhitekt Javier Senosiain.

Dom, povezan z naravno krajino

Hiša, ki se nahaja v mestu Naucalpan de Juárez v Mehiki, je bila zasnovana na podlagi organske arhitekture. Ta zagotavlja harmonijo med naravo in bivanjem ljudi. Z medsebojno povezano kompozicijo obeh elementov arhitekti poskrbijo, da naravo neposredno integrirajo v svoje objekte. Mehiški arhitekt Senosiain pa je poleg vključevanja narave poskrbel, da podoba hiše temelji tudi na futurističnih elementih. Ti so poskrbeli, da je hiša aktualna še danes.

Kamnita dnevna soba
Nežno oblikovana notranjost se organsko pretaka iz sobe v sobo.

Tlorisna zasnova

Razgibana tlorisna zasnova hiše temelji na obliki arašida. To pomeni, da jo sestavljata dva ovalna prostora, ki sta med seboj povezana z ozkim hodnikom. Ta rov povezuje bivalni in družabni prostor, ki sta ključen element vsakega doma. Dom je v celoti grajen na podlagi kovinskega ogrodja, ki je zalit z betonom, slednji pa obložen s plastjo poliuretana, ki skrbi za izolacijo hiše. Celotna zasnova je nato prekrita z zemljo, na kateri raste trava, ki ščiti hišo pred vročino in mrazom ter ohranja udobno notranjo temperaturo. Betonska notranjost je prevlečena s pasto iz marmornega prahu in belega cementa, ki skrbita za jamski videz hiše.

tlorisna zasnova hiše, v obliki arašida
Tlorisna zasnova organske hiše.

Svetli notranji prostori

Kljub temu da je notranjost hiše videti kot podzemna jama, so prostori v hiši izjemno svetli in zračni. Glede na njihovo funkcijo, je arhitekt prilagodil dovajanje svetlobe. Poskrbel je, da imajo bivalni prostori manj svetlobe, kot tisti, ki so namenjeni druženju. Prilagojene okenske šipe skrbijo, da so prostori osvetljeni z naravno svetlobo, ki na organski način povezuje notranjost in zunanjost doma. Dnevna soba z ukrivljenim oknom in rastlinskim napuščem spominja na veliko oko s trepalnicami. Notranjost hiše in okna so zaradi napušča zaščitena pred prahom, vetrom, soncem in dežjem.

steklena vrata in dnevna soba
Ukrivljena steklena vrata v dnevni sobi omogočajo izhod na vrt.

»Sprehoditi se po vrtu pomeni prehoditi streho hiše same, ne da bi se tega sploh zavedal,« pravi Senosiain, ki ga navdihuje ekološka arhitektura. Do danes je zgradil hiše, ki so jih navdihovale oblike morskega psa, kače, rože in gobe. Z zasnovo 1.873 kvadratnih metrov arašidnega doma, je utemeljil cilj organske arhitekture. Poskrbel je za funkcionalno formo doma, ki temelji na organskih stavbnih materialih, s katerimi lahko vpliva tudi na biološko, psihološko in socialno področje.

Okolica hiše
Ekološka hiša od daleč izgleda kot sklop hribov.
VIRDwell
Prejšnji članekDelovna mesta niso glavni vir okužb
Naslednji članekNova fasadna plošča v kalupu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.