Delovna mesta niso glavni vir okužb

Delež novookuženih z novim koronavirusom pada zelo počasi. Domneva, da se največji delež ljudi okuži na delovnem mestu, že nekaj časa kroži po medijih. Ta trditev pa ni resnična, so dokazali na video konferenci Sveta za konkurenčno in stabilno poslovno okolje.

Skrb za zdravje zaposlenih na prvem mestu

Podjetja morajo poskrbeti za varno delovno okolje in zaščito zaposlenih, kar vključuje tudi varno preživljanje odmorov. Na konferenci so zato predstavniki gospodarskih organizacij in člani Sveta za konkurenčno in stabilno poslovno okolje poudarili, da se podjetja tega držijo.

Razkužilo za roke, maska in rokavice

Domneve o okužbi na delovnih mestih so zelo škodljive, saj ustvarjajo zgrešeno sliko dejanskih tveganj. Gospodarske organizacije so predstavile svoje podatke in izpostavile nizko število okuženih v delovnih okoljih.

Podatki razkrivajo nizek delež okužb

Trgovska zbornica Slovenije je razkrila, koliko zaposlenih je bilo dejansko odsotnih v podjetjih, ki trenutno obratujejo, in sicer v obdobju med 4. in 18. novembrom. Le 1,90 % zaposlenih je bilo odsotnih zaradi aktivnih okužb v prodajalnah, 2,76 % jih je bilo odsotnih zaradi višje sile, kot je na primer varstvo otrok, 4,7 % pa jih je bilo odsotnih zaradi karantene.

Roka drži list, na kateri piše karantena

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije ima sicer kar 70 % članic s prepovedjo obratovanja, med preostalimi pa je izvedla anketo, ki je pokazala, da je imelo manj kot pol odstotka vprašanih stik z okužbo. Gospodarska zbornica Slovenije je na vzorcu več kot 130 podjetij prav tako pokazala, da je le majhen delež zaposlenih imelo stik z okužbo.

Ti podatki gospodarskih organizacij tako razkrivajo, da delovna mesta niso glavni vir okužb. V podjetjih je dobro poskrbljeno za varnost zaposlenih. Zato gospodarstvo poziva vlado, da dovoli poslovanje podjetij pod zelo strogimi pogoji in nadzorom.

Frizerski salon

Sprememba strategije bo nujno potrebna

Obrtna zbornica Slovenije je tudi izpostavila večji delež dela na črno, ki poteka zaradi prepovedi obratovanja. To delo poteka v bolj nevarnih okoljih, kjer obstaja večje tveganje za okužbo. Zato predlaga drugačen pristop k spopadu z epidemijo in zahteva takojšnje odprtje frizerskih in kozmetičnih salonov, kemičnih čistilnic, trgovin, avtopralnic, cvetličarn in vrtnarij.

Minister Zdravko Počivalšek je na to odgovoril, da se strinja, da trenuten pristop k zajezitvi epidemije ni najbolj učinkovit in bo zato pozval k razmisleku o spremembi strategije.

VIRGov.si
Prejšnji članekEkocid bo morda kmalu zakonsko prepovedan
Naslednji članekOrganska podzemna hiša v obliki arašida

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.