Cene naftnih derivatov nižje

Na osnovi modelskega izračuna, predpisanega v Uredbi o oblikovanju cen naftnih derivatov (Ur. l. RS, št. 76/12), se 30. aprila 2013 občutno znižajo modelske cene vseh naftnih derivatov. Na takšne spremembe modelskih cen so vplivala predvsem gibanja svetovnih cen naftnih derivatov na kotaciji “CIF Med high”, ki so osnova za izračun modelskih cen po predpisani metodologiji, ter gibanje tečaja €/$.

V obračunskem obdobju (od 15. do 26. aprila 2013), ki je osnova za izračun novih modelskih cen po 14-dnevnem modelu, so se borzne cene vseh naftnih derivatov občutno znižale in sicer so se najbolj znižale cene srednjih destilatov. V tem obdobju se glede na predhodno obračunsko obdobje razmerje med tečajem USD in € ni bistveno spremenilo in ni pomembneje vplivalo na spremembe modelskih cen, sporočajo iz Ministrstva za infrastrukturo in prostor.

Ker Vlada RS dne 29. aprila 2013 ni spremenila višine trošarin, so se vsa znižanja modelskih cen v celoti prenesla v znižanja maloprodajnih cen z dajatvami. Tako se dne 30. aprila 2013 ceni motornega bencina NMB 95 in NMB 98 znižata za 3,1 €cent/liter, cena dizelskega goriva se zniža za 4,0 €cent/liter in cena kurilnega olja ekstra lahkega KOEL se zniža za 4,5 €cent/liter.

Na osnovi določil Uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov bodo nove cene naftnih derivatov veljale od 30. aprila do 13. maja 2013.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.