Odlomila se je največja ledena gora na svetu

Satelitska slika ledena gore A-76 (Vir: Reuters)
Satelitska slika ledena gore A-76 (Vir: Reuters)

Z Evropske vesoljske agencije so sporočili, da se je z ledene police Ronne na Antarktiki, odlomila največja ledena gora doslej. Ogromna ledena plošča, ki je večja od španskega otoka Majorka, se je z zamrznjenega roba Antarktike odcepila v Weddellovo morje.

Ledena gora velika kot četrtina Slovenije

Znanstveniki so jo označili z A-76, opazili pa so jo na satelitskih posnetkih, ki jih je posnela misija Kopernik Sentinel-1. Površina ogromne podolgovate ledene plošče se razteza na 4320 kvadratnih kilometrov – dolga je 175 in široka 25 km. Velika je kot slaba četrtina Slovenije.

A-76 se tako uvršča med največje obstoječe ledene gore na planetu, presegla pa je dosedanjo rekorderko, imenovano A-23A. Slednja je velika približno 3380 kvadratnih kilometrov in prav tako plava v Weddellovem morju.

Lomljenje večjih delov takšnih polic, kot je Ronne, je del naravnega procesa. Pričakovati je, da se bo A-76 kmalu razbila na dva ali tri dele, kar ni povezano s podnebnimi spremembami, je za Reuters pojasnil Ted Scambos, glaciolog na univerzi Colorado v Boulderju v ZDA. Ronne in še ena velika ledena gmota Ross se, kot je pojasnil Scambos, zadnjih sto let obnašata stabilno. Ob tem je še dodal, da ker je bila ledena gora že pred odlomljenjem del plavajoče ledene gmote (je plavala v morju), odlom ne bo vplival na dvig morske gladine.

Znanstveniki pa vseeno ocenjujejo, da se je v zadnjih letih odlomilo več ledenih polic, kar je po podatkih ameriškega centra za podatke o snegu in ledu najverjetneje posledica globalnega segrevanja.

Povzeto po: https://www.reuters.com/business/environment/antarctica-gives-birth-worlds-largest-iceberg-2021-05-20/

Prejšnji članekPozabite na plesen za omaro
Naslednji članekHarley-Davidson bo popolnoma električen z linijo LiveWire
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.