Obama spodbuja obnovljive vire energije

Američani so bili dolgo časa poznani kot največji svetovni onesnaževalci okolja. A to se počasi spreminja. Spoznali so, da je čisto in zdravo okolje še kako pomembno. Za tem stoji tudi njihov predsednik Barack Obama, ki spodbuja obnovljive vire energije in se bori proti izredno močnim ameriškim lobijem fosilnih goriv.

Predsednik Obama je tako pred kratkim predstavil nov akcijski načrt Združenih držav Amerike o podnebnih spremembah, katerega namen bo zmanjšanje onesnaževanja in pridružitev mednarodnim prizadevanjem za zmanjšanje globalnih emisij ogljikovega dioksida. Načrt obljublja, da bodo obnovljivi viri energije oskrbovali vsaj šest milijonov domov do leta 2020, hkrati pa tudi izboljšanje energijske učinkovitosti državnih objektov.

 

Cilj načrta je drastično znižati škodljive vplive na podnebne spremembe, saj bi s tem prepreči globalno povišanje temperature, za štiri stopinj Celzija, do leta 2100.

Za ta namen je predsednik sprejel Zakon o čistem zraku (Clear Air Act). Temeljni namen zakona je omejiti emisije toplogrednih plinov, ki jih spuščajo ameriške elektrarne in industrijski obrati, kateri pretežno še vedno delujejo na premog – vir energije, ki najbolj prispeva k onesnaževanju okolja.

Predsednik Obama je obljubil, da se bo začelo veliko vlagati v nove projekte čiste energije in gradnjo novih objektov ter infrastruktur za obnovljive vire energije. V letu 2012 je ministrstvo za notranje zadeve izdalo dovoljenja za 10 GW (gigavatov) elektrarn z obnovljivimi viri energije, ta trend pa se bo le še nadaljeval. Obama napoveduje tudi zmanjšanje subvencij in davčnih olajšav za uporabo fosilnih goriv. Po drugi strani se obetajo subvencije in olajšave za uporabo obnovljivih virov energije.

 

Ameriški cilj do leta 2050 bo 10 odstotno zmanjšanje emisij toplogrednih plinov. S tem bi država postala vzor drugim velikim onesnaževalkam (predvsem Kitajska, Indija in Rusija). Dejstvo je, da so velike države najpomembnejši “igralci” v igri čistega okolja. Če se problema onesnaženja ne bodo zavedale največje države, potem je prihodnost okolja in narave zelo temna.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.