Do leta 2018 bo četrtina celotne svetovne energije pridobljena iz obnovljivih virov

Mednarodna agencija za energijo (International Energy Agency) je v svojem poročilu zapisala, da bo do leta 2018 ena četrtina celotne svetovne energije pridobljena iz obnovljivih virov. To je vsekakor lep dosežek za človeštvo in potrditev, da je pridobivanje energije usmerjeno na pravo pot.

Poročilo je prišlo le nekaj dni za tem, ko je predsednik ZDA Barrack Obama predstavil nacionalni akcijski načrt za podnebne spremembe, v katerem opozarja na pomembnost premika k čistejši energetski prihodnosti. Vendar pa iz poročila na žalost tudi izhaja, da bo premog še vedno prevladujoči vir energije na svetu – kar na nek način izničuje vse dosežke na področju obnovljive energije.

 

Do leta 2018 bodo sončne in vetrne elektrarne po energijskem izkupičku presegle zemeljski plin in proizvedle dvakrat toliko energije kot jedrske elektrarne. Kot stroški okolju prijazni tehnologiji stalno padajo, ta postaja vedno bolj konkurenčna fosilnim gorivom.

“Rast obnovljivih virov energije je svetla točka v sicer pusti oceni globalnega napredka k čistejši in bolj raznoliki mešanici energetskih virov,”  je povedala izvršna direktorica Mednarodne agencije za energijo Maria van der Hoeven. Dodala je še: “To je dobra novica za globalni energetski sistem, ki mora postati čistejši in bolj raznolik, vendar to ne sme biti izgovor za samozadovoljnost vlade, zlasti med državami OECD,” je dodala.

Agencija tudi opozarja, da se v začetku tega leta svet približuje četrti stopnji globalnega segrevanja, kar je dvakrat več kot je potrebno za ohranitev stabilnosti ekosistemov.

Ukrepi, kot so zmanjševanje uporabe premoga in zmanjšanje subvencij, ki dajejo prednost fosilnim gorivom so bistvenega pomena. Za to si bo prizadeval tudi predsednik Obama. Vendar pa bo to izredno težko realizirati, saj so ZDA močno odvisne od premoga – okolju najbolj škodljivega vira energije na svetu.

 

Do leta 2018 bo napredovala tudi Kitajska (ki, po ocenah, naj bi bila trenutno največja onesnaževalka okolja na svetu), saj naj bi kar 40 odstotkov energije pridobila iz obnovljivih virov – največji odstotek na svetu. Žal ocene do leta 2015 za to državo niso preveč spodbudne. Kar 65 odstotkov energije bo še vedno temeljilo na premogu.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.