Uporaba slovenske vesoljske tehnologije in podatkov za okolje

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je organiziralo videokonferenco s predstavniki Ministrstva za okolje in prostor. Predstavljena je bila uporaba vesoljske tehnologije in podatkov za področje okolja in prostora. Kako bo v naslednjih letih Slovenija postopala po vesoljskih tehnologijah in drugem?

Sporočila udeležencev predstavitve in prihodnost vesoljske tehnologije

Državna sekretarka Ajda Cuderman je povedala: »Področje vesolja se zelo hitro razvija. Vključuje ne samo razvoj vesoljske tehnologije, temveč tudi pripravo satelitskih podatkov za potrebe različnih uporabnikov. To lahko koristi predvsem državnim institucijam, ki potrebujejo natančne podatke za vodenje ustrezne področne politike. V Sloveniji že imamo več podjetij in institucij, ki satelitske podatke evropskega vesoljskega programa oblikujejo v uporabne aplikacije na področju okolja in urejanja prostora.«

Minister za okolje Andrej Vizjak se strinja s povezovanjem razvoja tehnologij in delovanjem njegovega ministrstva. Tako bodo področja, ki bi jim tehnologije pripomogle pri izvedbi nalog, vse predstavljene tehnologije preučila in se podrobneje seznanila.

Georgi Bangiev (direktor Direktorata za prostor, graditve in stanovanja) je na prvo mesto postavil digitalizacijo, ki jo ministrstvo za okolje vključuje v svoje delo. Povezovanje tehnologij in delovanja pa vidi v procesih, ki bi vzpostavili družbo s čim manj emisijami, zdravim okoljem in digitalnim prostorom.

Satelitski podatki: Kje jih uporabljamo?

Uporabljajo se na področju prostorskega planiranja in spremljanja stanja v naravi na celotnem ozemlju države (pregledovanje poplavnih voda, invazivnih rastlinskih vrst). Poleg tega pa se lahko opazujejo naravne nesreče in vpliv človeka na naravo. Da pa se dotaknemo tudi urbanih naselij, so podatki pomembni tudi za spreminjanje le teh (zaznavanje črnih gradenj, spremljanje stanja območij in podobno).

Slovenska satelita bosta prav tako zbirala podatke. Nemo HD bo nudil posnetke ozemlja, s katerimi bo možno opazovati pretok vode in druge procese narave. Trisat pa nudil posnetke v infrardečem področju, ki bodo podali nove informacije za opazovanje vegetativnih in okoljskih procesov.

Žiga Kastelic

SEO urednik

VIRgov.si
Prejšnji članekNüwa, prvo samo-obstojno mesto na Marsu
Naslednji članekDo pasivne hiše lažje s pomočjo Zelenega kredita
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.