Energetska odvisnost Slovenije se je v letu 2012 ponovno nekoliko povišala in je znašala 51 odstotkov.

Po podatkih letne energetske statistike za Slovenijo Statističnega urada Republike Slovenije, se je energetska odvisnost v letu 2012 zopet povečala za kar tri odstotke.

Podatki energetske statistike za Slovenijo niso preveč razveseljivi – ti namreč dokazujejo, da je naša energetska odvisnost kar 51 odstotna. To je za tri odstotne točke več, kot leta 2011, pomeni pa, da Slovenija več kot polovico vse potrebne energije uvozi.

Proizvodnja primarne energije v Sloveniji je bila v letu 2012 za 7 odstotkov manjša kot v letu 2011. Najbolj je na znižanje vplivala manjša proizvodnja električne energije v jedrski elektrarni, ki je bila v primerjavi z letom 2011 manjša za 11 %, manjša je bila tudi proizvodnja domačih premogov (za 9 %).

 

Skupna proizvodnja električne energije vseh generatorjev v Sloveniji je v letu 2012 znašala 15.715 GWh. Največ električne energije je bilo proizvedene v termoelektrarnah (38 %), sledila je proizvodnja v jedrski elektrarni (35 %), v hidroelektrarnah je bilo proizvedeno 26 % in v fotovoltaičnih elektrarnah dober odstotek električne energije. Tu je vsekakor še veliko rezerve, ki bi jo Slovenija morala izkoristiti. Enako velja za vetrno energijo, ki je v Sloveniji praktično neizkoriščena.

 

Skupni delež energije iz obnovljivih virov v končni rabi energije je v letu 2011 znašal 18,8 %, kar je dobrih 6 odstotkov od cilja 25 %, ki ga mora Slovenija po navodilih Evropske Unije doseči do leta 2020. Opozoriti velja, da je večji del te energije uvožene iz tujine, namesto, da bi jo Slovenija proizvajala sama.

 

Podatki nam jasno povedo, da mora Slovenija začeti delati na obnovljivih in čistih virih energije. Izkoriščanje sončne in vetrne energije mora postati prioriteta v prihodnosti razvoja slovenske električne proizvodnje, sicer se bomo morali stalno zanašati na druge države. 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.