Pridobivanje energije iz slame ima velik potencial

Po mnenju nemških znanstvenikov naj bi bil energijski potencial slame ogromen. Z njo bi lahko ogrevali milijone domov.
Raziskovalci iz Regionalnega instituta za agronomijo v Thueringu, Nemškega raziskovalnega centra za biomaso in Helmholtz Centra za okoljsko raziskovanje so izdali poročilo, v katerem zatrjujejo, da bi lahko iz navadne slame pridobivali energijo, ki bi pozimi ogrevala na milijone nemških domov. Ekipa poroča, da Nemčija proizvede 30 milijonov ton slame letno, in da bi se od 8 do 13 milijonov ton lahko uporabilo za proizvodnjo električne energije ali za ogrevanje. To naj bi zadostovalo za ogrevanje več kot dva milijona domov in za oskrbo od tri do pet milijonov domov z energijo.
 
“Glede na naše znanje je to prva študija v okviru Evropske unije, ki prikazuje potencial slame kot obnovljivega vira energije,” je povedala profesorica Daniela Thraen, znanstvenica na nemškem raziskovalnem centru za biomaso in Helmholtz Centru za okoljsko raziskovanje.


Seveda bo gorenje trave za proizvodnjo energije proizvajalo določeno količino ogljikovega dioksida, ki je strupen, vendar znanstveniki verjamejo, da je ta količina CO2 odvisna od načina uporabe slame. Navajajo, da bi lahko z uporabo prave biomase ​​zmanjšali emisije za 73 do 92 odstotkov.

Nemčija ima tudi odlično okolje za uporabo slame kot pol-trajni naravni vir energije. “Slamo bi bilo treba uporabljati predvsem v večjih toplotnih postajah in elektrarnah. Predvsem je pomembno, da razvijemo tehnologijo, ki je okolju prijazna,” je dodal doktor Armin Vetter iz Thuering regionalnega Zavoda za kmetijstvo .

Trenutno je na področju uporabe slame za proizvodnjo energije vodilna Danska. Tam namreč proizvajajo kar 5 milijard kilovatnih ur energije vsako leto s pomočjo slame.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.