Z novim konceptom fuzijskega reaktorja do poceni energije

Fuzijska energija je pogosto povezana s hollywoodsko fantazijo, vendar ali lahko praktično neomejeni vir energije z nič emisijami postane resničnost?

Na Univerzi v Washingtonu so inženirji zasnovali koncept fuzijskega reaktorja, ki bi lahko bili cenejši od elektrarne na premog s podobno proizvodnjo elektrike. Glede na rezultate njihove analize, ki bodo predstavljeni na konferenci Mednarodne agencije za atomsko energijo in fuzijsko energijo v Sankt Peterburgu v Rusiji, bi fuzijska elektrarna, z močjo enega gigavata, stala okoli 2,7 milijade dolarjev (približno 2,1 milijarde evrov), v primerjavi z 2,8 milijarde dolarjev (približno 2,2 milijarde evrov) za elektrarno na premog.

“Ta koncept ima največji potencial za proizvodnjo ekonomične fuzijske energije, je povedal profesor aeronavtike in astronavtike in izredni profesor za fiziko Thomas Jarboe z Univerze v Washingtonu. Prototip reaktorja, ki se imenuje dynomak, je cenejši in bolj energetsko intenziven kot pri vseh ostalih konceptih.

To pa zato, ker se magnetna polja ustvarjajo s pretokom električnega toka, namesto da bi se zanašala na superprevodne tuljave.


Ameriško ministrstvo za energijo vidi v projektu velik potencial, zato skoraj v celoti financira vse raziskave. Razvoj koncepta je po velikosti dosegel približno desetino končnega reaktorja in ekipa namerava nadaljevati razvoj. Z nadaljnim vlaganjem v tehnologijo fuzijskih reaktorjev, bi to lahko postal glavni vir energije v prihodnosti. “Če bomo vlagali v energijsko fuzijo, bomo v prihodnosti zelo nagrajeni, saj lahko to postane eden glavnih virov pridobivanja energije, je zaključil doktor Derek Sutherland.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.