Stikalo smrti za kupce novih avtomobilov na kredit ali lizing

Nakup avtomobilov na kredit ali lizing je vse bolj priljubljeno tako doma kot po svetu, saj se lahko na ta način hitreje pride tudi do precej dražjega avtomobila, kot bi si ga sicer lahko privoščili.

Zelo hitro pa se lahko takoj zatem zaplete pri odplačevanju mesečnih obrokov, saj denarja zaradi takšnih in drugačnih razlogov kaj hitro zmanjka. Zaradi tega so ameriške banke in lizing hiše v avtomobile že začele vgrajevati tako imenovana stikala smrti oziroma »kill switch«.

 

S stikalom smrti naj bi bilo v Združenih državah Amerike opremljenih že okoli dva milijona osebnih in službenih vozil. Delovanje novega sistema je sila preprosto, pri čemer je njegov primarni namen obveščanje voznikov o njihovih obveznostih do bank oziroma lizing hiš. Če pa posameznik svojega dolga ne poravna, bo avtomobil prenehal delovati vse, dokler dolg ne bo poravnan. Čeprav se to lahko marsikateremu izmed nas zdi povsem vmesno, se je takšno početje ameriških bank in lizinških hiš v praksi žal že izkazalo za nadvse nevarno, saj so enemu od neplačnikov avtomobil izključili kar, med vožnjo. Na srečo se je vse skupaj končalo brez nesreče.

 

Upajmo, da se kaj takega ne bodo pričele posluževati tudi slovenske banke in lizinške hiše, saj je neplačnikov pri nas relativno veliko glede na število podeljenih kreditov in lizingov. Želja po novem avtomobilu je pri nas namreč nadpovprečno visoka v primerjavi s drugimi evropskimi državami in drugje po svetu.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.