Nogometni stadion v Katarju: S pasivnim načrtovanjem proti puščavski vročini

Arhitekti pri podjetju Zaha Hadid so razkrili načrte za prvega od devetih stadionov, ki bodo zgrajeni za svetovno nogometno prvenstvo v Katarju 2022.

Nahajal se v mestu Al Wakrah – ribiško pristanišče 15 kilometrov južno od mesta Dohi. Stadion s 40.000 sedeži bo izkoriščal pasivno zasnovo, s katero bo delno nevtraliziral puščavsko vročino v poletnih mesecih.


Oblika stadiona bo sicer varovala igralce in gledalce pred soncem ves dan, vendar pa bodo morali kljub temu uporabiti mehanske klimatske naprave, ki bodo znižale temperature na igrišču na še znosnih 27 stopinj Celzija. Čeprav je predstavnik FIFE prejšnji mesec povedal, da bi se znalo zgoditi, da bodo prvenstvo morali prestaviti na zimski čas, pa so arhitekti pri Zaha Hadid prepričani, da jim bo z napredno arhitekturo in inženiringom to uspelo preprečiti. Njihovi stadioni naj bi bili tudi poleti dovolj hladni, da bo prvenstvo lahko potekalo nemoteno.


Stadion Zaha Hadid bo tudi izredno ekološki, saj bo vseboval precej manj jekla kot druge arene. Jeklo bo pustilo prostor lesu, ki bo glavni gradbeni material. Polovico od načrtovanih 40.000 sedežev pa bo možno po končanem tekmovanju odstraniti, tako da bo za prebivalstvo ostala arena z le 20.000 sedeži.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.